söndag 31 mars 2013

Rehabar ryggskott...

Det där onda i ryggen blev ett riktigt jobbigt ryggskott. Inte så mycket att säga - jag rehabar och som vanligt när jag inte kan springa har jag köpt nya skor. Återkommer ;-)

fredag 29 mars 2013

Långfredags-födelsedagspass i Bokskogen!

Bitar av NMT-gänget campade i Bokskogen i dag då vi höll i ett födelsedagspass för Christina som ville fira sin födelsedag med träning. Tyvärr betydde sjukdom och jobb att vissa inte dök upp men vi var ändå ett glatt gäng som tog oss an skogen.

Joakim och jag hade satt ihop ett pass som inleddes med löpning och uppvärmningsövningar, sen innehöll sköna kombinationer av styrka och kondition, lite backlöpning med belastning och avslutades med en riktig Ida-övning med ålning, plankor, situps, slalom, björngång m.m. Det verkade som om gänget hade kul och vi hade också kul :-) Efter passet var det korvgrillning och fika. Sedan var det tanken att vi skulle springa en runda men när vi väl kom till bilen kändes det inte alls lockande att skala av sig överdragskläderna så vi drog hem i stället.... ahem..

Väl hemma insåg jag att det där ryggontet som jag har brottats med i några veckor inte alls hade lugnat ner sig utan snarare eskalerat till värre nivåer utan att jag riktigt vet varför. Så den tänkta löprundan i eftermiddags blev inte av och så var det med det.

Däremot har vi roat oss med att laga riktigt fin fredagsmat - entrecôte, bearnaisesås, sellerifrites och sparris med ett glas rött till. Och så har vi småpysslat i köket för att förbereda grejer inför morgondagens familjetillställning. Det blir mumsigt!

torsdag 28 mars 2013

Skärtorsdagsgympass

Jobbade till 13.30 i dag och stack sen iväg till ett halvtomt gym för att köra överkroppspass. Det funkade oväntat bra! Benen var lite sega efter de senaste dagarnas utmaningar så turkish get-ups i uppvärmningen var något av en prövning men för övrigt flöt det på bra.

Jag börjar få lite bättre koll på mina negativa armhävningar och körde alla på tå i dag. Bra! Pullupsen var okej, inte mer än så - hoppade lite mer än jag egentligen borde behöva men då var väl dagsformen där just i dag. Negativa situps med viktskiva kräver mer vikt snart ;-) Raka drag i kabelmaskin - ökning i dag, militärpress - hyfsat stabilt, hängande benlyft blir åtminstone bättre och bättre men bra är de inte. Sen skulle jag egentligen köra diagonal magövning med skivstång men samtliga skivstänger var upptagna så det blev situps + russian twist i stället. Funkar det med. Lång skön stretch med fokus på höftböjare och rumpa, klart!

Cyklade hem i motvind, lagade mat, skrev inköpslista, satte igång tvätt, handlade påskmat och har sen flutit ut i soffan med en lyxig LCHF-chokladmoussevariant. Inte så jobbigt att äta LCHF just i dag fast det var mindre roligt att säga nej tack till påskägg och påskgodis på kontoret. Fusklappen till morgondagens pass är klar, nu kör vi!

NU kan jag skvallra!

För nu håller gänget i Lund på med tävlingen som bäst och har följaktligen ingen nytta av att veta vad de ska göra :-)

Första tävlingen kombinerade löpning och hjärnkoll :-) Vi skulle springa en sträcka och fick sedan en lapp med en sifferföljd på där vi skulle räkna ut vad den siffran som saknades var. Rätt svar = löpning igen och ny sifferföljd, fel svar = löpning igen och samma sifferföljd. Kunde man inte lösa nån fick man plikta med 25 burpees. 5 sifferföljder att lösa, bäst tid vinner.

Sifferföljd 1 var Fibonacci-sekvensen, de följande 3 lite jobbigare och den sista en multiplikationstabell. Jag fastnade på trean och gjorde burpees men sen flöt det på. Och det var riktigt roligt att inse att min hjärna faktiskt fortfarande funkar som den ska trots att jag inte har sifferpysslat på länge!

Tävling nummer två handlade om att hänga i iskallt chinsräcke utan handskar så länge det gick. Tävling tre var att stå på ett ben - efter en minut drog vi ner mössar/buffar över ögonen och blundade. My kinda tävling ;-) Sista var givetvis jägarvila mot vägg och det kan ni nog lätt räkna ut hur bra jag var på det efter tufft NMT-pass med mycket benträning måndag och tungt benpass på gymmet tisdag. Men man ska ju inte ge upp och jag slog i alla fall mitt eget rekord.

Återstå att se vad Lundagänget säger om dagens tävlingar ;-)

onsdag 27 mars 2013

NMT - tävlingsfokus!

Dagens pass innehöll en tävling där man kan vinna en plats på NMT's survivor-event. Eftersom eventet går av stapeln samma helg som jag har bokat löparläger i Tylösand så var jag måttligt intresserad av att vinna, men tävla ska man ju ändå!

Vi började med att värma upp. Löpning, transportera med oss diverse stockar och sånt, springa en sträcka och hoppa över och krypa under en bänk. Vi sprang lite till och sen fick vi turas om att göra 20 axelpressar med ena stocken medan alla andra gjorde diverse övningar. Plankan, situps, rygglyft, knäböj.

Sen var det tävlingsdags. Eftersom gänget i Lund ska tävla i exakt samma grenar i morgon kväll tänker jag vänta med att avslöja vad vi sysslade med för att de inte ska få nån fördel. Men jag kan avslöja så mycket att det krävs en viss hjärnkapacitet och en hel del pannben samt att Mästarnas Mästare nog har inspirerat lite! Mer info får ni inte ;-) Och i morgon ska jag till gymmet!

tisdag 26 mars 2013

Vad hände där? Superkompensation?

Cheezus. Vilket pass på gymmet i dag. Det blev ordentligt med benträning på gårdagens NMT så jag fasade lite för dagens pass. Cykelturen var lätt - tack vare medvinden som jag blev varse när jag cyklade hem sen! - och jag stegade in och bytte om och förberedde mig mentalt på tungt, tungt...

Men nä. Uppvärmning, sen var det bara att köra. Splitböj på bänk med hantlar - inga problem, ska bara våga ta större hantlar nästa vecka. Sen pausböj med stång. Hm, börja på 20 kg känns lite mesigt, varför inte 25? Inga problem, ökade sen till 30 och 32½. Samma sekvens i sidoutfallen, inte heller några problem. Men det borde ju göra ont, borde vara tungt? Tydligen inte.

Vidare till roundsen. Pullups, armhävningar, airsquats. Ländryggen som har strulat lite ville inte vara med på armhävningarna så jag fick köra dem på knä i dag vilket å andra sidan innebär att de blir strikta och djupa. Första varvet, andra varvet, tredje varvet - sen borde det vara slut. Brukar bara klara 3 varv och ska jobba upp mot 4. Men vadå, jag kan väl köra lite till. Ett halvt varv kanske... eller äsch, nu är det ju bara 2 rundor kvar, jag gör klart. Härligt! 4 hela varv, inga större problem - jag är ju mycket starkare än jag trodde!

Det var 4 veckor sen jag körde passet senast och jag var beredd att få slita. Och så gick det så lätt att jag nästan blev besviken. Jag kan inte komma på några andra förklaringar än superkompensation. Rent logiskt borde jag vara jättesvag på dag 3 med LCHF och tillhörande omställningsbesvär men i dag var ingenting logiskt. Underbart!

måndag 25 mars 2013

NMT - blandad spyfys

Dagens pass var av karaktären "blandad spyfys med Dan". Efter lite uppvärmningsövningar inkl. ålning och den där övningen där vi står i jägarvila och "transporterar" varandra på armarna sprang vi upp till toppen av backen. Här delades vi in i grön grupp och blå grupp, gjorde en styrkeövning i en minut och sprang sen ner för backen och upp igen. Blåa gänget hade en något kortare löpsträcka. Vi körde jumping jacks och upphopp första varvet för att bli ordentligt varma. Sen fick vi göra armhävningar, rygglyft, situps och skidhopp/utfall.

Efter den omgången var det dags att köra över/under plankan. Vilket innebar att man hoppade över kompis i planka, ålade under nästa planka etc. Vi fick köra den två omgångar och det blev rätt mycket planka! Sen sprang vi ner till de rörelsestyrda lyktstolparna. Här körde vi styrkeövningar varvade med korta sprinter. Finnen, nån baklängesvariant på finnen och lite magövningar. Joggade ut på cricketplan där vi fortsatte med situps+dips på kompisens knä, spurtvarv, byte, spurtvarv. Och så ett gäng armhävningar på slutet innan vi joggade ner och körde 30 upphopp.

Ett roligt och ganska tufft pass! Jag ser inte fram emot benpasset på gymmet i morgon....

söndag 24 mars 2013

Hallå ja - vilken söndag!

Det är inte klokt vad man hinner med. I går var vi på föreläsning om LCHF och träning - i morse tog vi en executive household decision om att dra ner på kolhydraterna. Och började således dagen med omelett med svamp och ost med bacon till medan vi skrev inköpslista. Egentligen var tanken att vi skulle springa på förmiddagen men ingen av oss var springsugna så vi åkte och handlade i stället. Ingen juice, ingen honung, ingen lättkesella - men rejält med grönsaker, fet yoghurt och annat gott. Vi packade upp matkassarna och slängde oss sedan i bilen igen för att åka ut till Bokskogen och reka lite inför träningspasset vi har lovat att hålla för Christina på hennes födelsedag på fredag. Det blir kalasbra!

Hem för lunch. Gnocchi som vi åt häromdagen gick bort, men de stekta grönsakerna och halloumin vi hade till funkade bra tillsammans med några kryddiga korvar tyckte jag. Och sen hade Joakim kollat upp det här med klättring som vi har pratat om flera gånger och det visade sig att klätterklubben hade "prova-på-klättring" just i eftermiddag så vi bytte om och stack dit. Roligt och läskigt - jag är inte så superbra på det där med höjder så det var en viss kamp för att ta sig uppåt. Fick ge upp några gånger innan jag äntligen lyckades ta mig upp till toppen på den lättaste väggen. Seger!

Efter det åkte vi hem och städade lägenheten ordentligt. Kammade alla katter som fäller underull som om det inte finns en morgondag just nu, dammsugning, dammtorkning, fixa badrum, bädda rent, tvätta och moppa golven. Medan Joakim moppade stack jag ut och sprang en runda som var helt superfantastisk. Det gick så otroligt lätt att springa, stegen flöt på och kroppen bara funkade. Härligt!

Kom hem och fixade mat - rester av kyckling i cashewnötsås som serverades med stekt squash och champinjoner. Inte alls plågsamt. Nu - te och Mästarnas Mästare efter en otroligt effektiv söndag!

lördag 23 mars 2013

NMT-lördagspass och en spännande föreläsning

Lördagen började som vanligt med frukost och morgontidningen innan vi drog till Lund för ett NMT-pass i kyla och blåst. Eller i alla fall kändes det kallt i snålblåsten när vi stod och väntade utanför Fäladshallen, men väl ute i backarna hittade man trevliga platser med sol och lä.

Vi började med gång och lätt jogg med lite armhävningar, situps, knäböj och upphopp. Sen lite förflyttningsvarianter - 20 höga knän + 20 vanliga löpsteg, 20 steg björngång + 20 vanliga löpsteg, 20 steg baklänges + 20 steg framlänges... Vi tog oss ut till en av Idas älskade tvåvåningsbackar där vi skulle köra parövningar. Situps och dips på kompisens knä, 60 sekunder var - sen löpning upp och ner i backen. Fast just den här backen var lite jobbig för den var isig och snötäckt. Så vi joggade runt till backens andra sida där det var barmark och fortsatte där i stället. Här körde vi parövningar: baksida lår, insida lår, axelpress och så en enskild övning där vi körde 60 sek planka, ett antal situps, 60 sek planka. Mellan varje övningsomgång sprang vi förstås upp och ner i backen.

Vi sprang en sväng till och sen kom en liten fyscirkel med klassiska Ida-övningar: Skidhopp, tricepsdips på bänk, ålning i snön.  Och hej, lååååånga backen! Här sprang vi med kompis och sprang upp växelvis och väntade i armhävningar medan kompisen sprang. Jogg ner och planka. Förflyttning vidare med 20 hälkickar varvat med 20 vanliga löpsteg. Sen plankan igen, fast nu nära varann, alla ålade under. Vi började jogga hemåt på två kolonner, fick ruscha en sträcka och vända tillbaka för civiliserad jogg på kolonner igen. Avslutningsvis stretchade vi och körde 42 upphopp!

Joakim och jag slängde oss sen direkt in i duschen och bytte till "civila kläder" för att köra retur till Malmö, tugga i oss en snabb lunch och gå på föreläsning med Andreas Eenfeldt och Jonas Bergqvist. En föreläsning om LCHF och träning. Andreas inledde med att prata om LCHF-kost och om statistisk bakgrund för att LCHF faktiskt fungerar för viktminskning och diabetiker. Inga nya rön egentligen men det var intressant att se att till och med den etablerade vården numera börjar tro på att det funkar att dra ner på kolhydraterna.

Efter paus och en liten fika var det dags för Jonas Bergqvist som berättade om fördelarna med lågkolhydratkost och träning. Om han har rätt i det han säger så kan jag definitivt ha fördel av att dra ner lite ytterligare på kolhydraterna. Jag ska fundera lite på saken i alla fall. Och så fick jag lite att tänka på om högintensiva intervaller och muskeltillväxt. Ska i alla fall skaffa hans bok och läsa på lite mera innan jag gör något drastiskt!


fredag 22 mars 2013

Kvalitetslöpning?

Nä, knappast. Men efter en arbetsdag som följdes av husfotografering inför försäljning (ni fattar inte hur mycket prylar som måste plockas undan!) så var det väldigt skönt att dra på sig löparkläderna och ge sig ut i blåsten. Stinne hade sms'at och meddelat att hon hade sprungit för första gången sen i söndags och att hon fortfarande hade träningsvärk. Och visserligen sprang jag i onsdags men jag visste också att benen nog skulle vara sega.

Ipodden i öronen, buffar på och iväg ut i kylan. Börjar i motvind ut längs cykelvägen mot Kvarnbyhållet. Genom radhusområdet, över stora vägen, förbi villaområdet och en sväng längs åkern, sen mera cykelväg, nu i medvind. Favoritstigarna genom Gyllins trädgård, snötäckta och fina. Testar en alternativ väg som tar mig ut från snårskogen längs en annan åker, vackert och soligt. Över lekplatsen, tillbaka längs ån, upp förbi skolan och bollplan, hem. Knappa 5 km på en halvtimme, inget monstertempo alltså. Hemma med rensad hjärna och varm kropp, redo för fredag. En kopp te, dusch, laga middag. Fin inledning på helgen :-)

torsdag 21 mars 2013

Om att vilja. Och att lyssna på sig själv.

Var extremt vaken i morse (kan i och för sig bero på att jag fick en armbåge mellan skulderbladen nånstans vid femtiden!), drog på mig kläder, fixade frukost och cyklade iväg till gymmet. Noterade att det var exakt 3 veckor sedan jag körde överkroppspass senast, bet ihop och drog igång. Det gick att hålla samma vikter och samma antal repetitioner även om det var tungt - jag är nöjd med styrkepasset! Dusch, fix, handla mellanmål, till kontoret, jobba.

Efter avslutad arbetsdag cyklade jag hem och vi åt middag. Sen hade jag egentligen tänkt att jag skulle springa en kvällsrunda, men jag började fundera på varför. Visst, jag var egentligen med i en utmaning med att springa varje dag i mars, men eftersom jag var helt tvärdöd i två dagar så har det kört ihop sig ändå. Och efter över en timme på cykeln och en timme på gymmet behövde jag faktiskt inte springa för träningens skull heller. Jag började lyssna inåt. VILL jag springa? Nä. Snarare ville jag sitta och lyssna på föreläsningarna i min distanskurs för att komma ikapp och ha lite koll. Dessutom var jag väl medveten om att en kort runda utan springsug i dag förmodligen skulle resultera i ungefär samma sak i morgon - och egentligen vill jag hellre springa ett bra pass i morgon än två halvdåliga "bara för att".

Okej, jag ville egentligen inte springa, och det finns inget som säger att jag MÅSTE. Nä, men då låter jag bli helt enkelt! Satte på en kanna te och parkerade mig i soffan med två föreläsningar och en portion glass. Så kan det också bli. Träning är inte ett straff, inte ett tvång - träning är skönt och roligt!

onsdag 20 mars 2013

NMT - back in business!

Oh yes, jag är back in business. Och det var ett härligt, härligt NMT-pass i dag. Det hade snöat i natt och fortsatte snöa under dagen men när jag drog från jobbet under eftermiddagen töade det lite lätt och var allmänt kladdigt före. Men lagom tills vi skulle jogga ner till Bulltofta hade det börjat frysa på och var snorhalt på cykelvägarna... jag hoppas de saltas lite under natten för annars blir det högst o-mysigt i morgon bitti!

Vi var bara fyra modiga som vågade träna i nysnön i dag. Det var helt fantastiskt roligt! Ida och NMT-hunden Bisse mötte upp på parkeringen, vi låste in alla grejer i bilen och drog ut i snön. Eftersom motionsgården har varit stängd för ombyggnad hade det inte varit mycket folk ute och inte var det fullt med joggare och skidåkare i spåren som det annars brukar vara på kvällstid. Och nysnö tenderar att göra oss lite extra flamsiga :-)

Till att börja med skulle vi springa exakt i Idas spår. Hon spårade upp en cirkel i snön och sedan raka linjer tvärs över till "åttondelar". Nu skulle vi leka kull men fick endast röra oss på de spårade linjerna. Blev man tagen skulle man springa baklänges i spåren tills man blev tagen igen, och lyckades man krocka med nån annan (svårt när man bara är 5) skulle man göra 5 burpees. Det var extremt roligt och svängarna blev ju lagom skarpa så att man sladdade lite då och då!

Nu var det ett Ida-pass och det betyder oftast mycket löpning, så även i dag. Vi körde cirkelfys på cricketplan med upplägg som en stjärna så att man alltid skulle in till mitten mellan varje station. Första stationen var tricepsdips på bänk, andra var armhävningar på bänk eller på marken, tredje var ålning varvat med jogging, fjärde var situps och sista stationen baklängesjogg ut och vanlig jogg tillbaka till mitten. Första varvet körde vi 30 reps vilket för ålning/jogging innebar 30 dubbeltag ålning, 30 löpsteg, etc. Andra varvet 20 reps, tredje varvet 10 reps på varje station. Mellan varven fick vi köra jägarvila, planka och lite parövningar.

Sen var det dags att träna lite backe. Inget Ida-pass utan backar :-) Först en parövning, sen ålning upp i backen en bit, löpning upp till toppen och ner igen. Första varvet kombon situps/tricepsdips, vars 20 reps av varje, sen ålning och löpning. Andra varvet fick vi köra den här fantastiska övningen för baksida lår där man "drar" sig upp mot kompisen som håller i fötterna. Skönt att köra den i snö förutom att man får snö överallt - men det var bra glid! Tredje varvet gjorde vi växelvis hoppa över och krypa under kompis innan vi ålade och sprang.

Tillbaka till cirkeln och så körde vi ett varv till av cirkelfysen med 10 reps. Sen var det dags att jogga tillbaka, stretcha ordentligt och göra 20 upphopp! Och så joggade vi hem på hala vägar - eller faktiskt var det en sån där dag då vi undvek asfalten och försökte springa i snön så mycket det bara gick. Nysnö ÄR härligt - även i mars :-) Träningsväskan är packad och i morgon ska jag köra överkroppspass. Tjohoo!

tisdag 19 mars 2013

Blogger Boot Camp - goodiebag!

Jag kan inte minnas när jag senast var så plågad av träningsvärk att jag inte kunde röra mig på två dagar. Tanken var att jag skulle springa en lugn runda i dag men nej. Det GÅR inte. Att gå gör svinont, att gå i trappor är en plåga, högerbenet viker sig emellanåt och jag kan knappt sätta mig ner eller resa på mig. Låren fick en rejäl omgång i helgen alltså!

Men eftersom jag ändå sitter i soffan kan jag ju passa på och blogga om goodiebagen. Som var helt enormt maffig, generös och härlig!



Officiellt BBC-linne från Röhnisch. Morotsbräck, rågkusar, choklad och godis från Fazer. Tights, shorts och t-shirt ur crossfitkollektionen från Reebok. Rabatt hos Löplabbet. Linne från Casall. Handduk från SATS. Putsduk från Microsoft, tandkräm från Oral B. Tidningar från Fitness Lifestyle och STARK magasin. Hänglås från Abus/Habogruppen, rabattkupong på träningsresa med Inshapetravel , proteindryck från Valio. Gainomaxbar, postureband från Runday/Swedish posture, nötmix från OLW och rabatt hos WomensSportswear! Dessutom fick vi en sport-bh från StayInPlace på plats. Och så servade Bonaqua med vatten hela dagen.

Jag är så imponerad över allt vi får. Och jag älskar nya träningskläder - tightsen från Reebok är fantastiskt sköna och jag tror de blir nya favoriter i gymmet.

måndag 18 mars 2013

Post-Blogger Boot Camp - oh, the pain!

Träningsvärken sitter överallt. Kunde knappt ta mig ur sängen och att böja sig ner för att packa väskor var inte roligt alls. Släpade mig till bussen med assistans, kånkade tunga väskor genom Centralen och tog mig in på min plats i tåget. Jag måste ha sett vansinnigt rolig ut när jag tog stöd mot allt möjligt varje gång jag skulle resa mig och sätta mig :-D

Nu är jag hemma, har packat upp all smutstvätt och hälsat på älskling och pälsklingar. Vilken härlig helg det har varit! Men jag kan inte röra mig för fem öre. Inget NMT-pass och jag struntar i både löputmaningen och träna 14 dagar på raken-utmaningen. Det GÅR verkligen inte. Inte i dag. I stället har jag lagat fantastiskt god mat, druckit te och klappat katter!

Och vet ni vad - det är SÅ värt det. Tänk att min kropp klarade 5 träningspass i lördags och en löpartävling (förvisso utan ambitioner!). Jag är stark. Det är okej att alla muskler värker och att kroppen inte vill mera i dag. Jag respekterar det just nu. Vi kommer tillbaka, kroppen och jag :-)

söndag 17 mars 2013

Träningsvärk - och Två Sjöar Runt

Jag trodde att jag skulle sova som en klubbad säl i natt men icke. Jag vaknade en miljon gånger under natten, det var full fart i kroppen trots att jag var dödstrött. Oh well. Somnade till ordentligt någon gång efter klockan 5 och låg kvar och drog mig till 9 bara för att jag inte orkade ta reda på hur det kändes att ta sig ur sängen!

Och vad ska jag säga - det var inte nådigt. Jag har inte ont i magmusklerna men annars gör det ont mest överallt och jag var rätt så stel i morse. Det där med att springa ett motionslopp kändes rätt avlägset men nu var vi ju anmälda och det var fint väder....

Efter dubbelfrukost och ett mellanmål drog vi ut till Sundbyberg. Hämtade nummerlappar, toalettbesök (riktiga toaletter, inomhus, och ingen kö!), lämnade en påse i klädinlämningen och gick ut på IP. Vi fnissade en hel del åt oss själva när vi stelbent tog oss upp och nerför trapporna kan jag meddela! Ute på IP stretchade vi, joggade lite lätt och försökte värma upp samtidigt som vi kikade på start och målgång för de olika klasserna som redan pågick. 10 minuter innan start var det gemensam uppvärmning och jag har nog aldrig gjort något så skönt. Lite uppvärmningsövningar och dynamisk stretch gjorde att kroppen kändes mycket lättare!

In i startklungan och poff, så gick starten. Vi lade oss ganska långt bak och hittade ett mjukt och jämnt tempo (nånstans runt 6:20-6:30 tror jag) och bestämde att vi skulle springa hela vägen i alla fall. Första biten var en rejäl uppförsbacke men annars var det en trevlig bana. Vi sprang och småsnackade, sprang om nån här och var, väjde för vattenpölar, barn, hundar och söndagsflanörer och räknade ner. Nu har vi fixat hälften, nu är det inte ens 2 km kvar... och så på sista 700 m fick vi nöjet av ännu en rejäl uppförsbacke men då var vi ju nästan i mål. Tryckte på litegrann på upploppet inne på IP och gick i mål på dryga 35 minuter. Fine. Jättebra just i dag när jag ändå inte hade något att komma med!

Det var ett trevligt litet lopp och banan runt sjöarna var jättefin - rekommenderas. Enda minuset var att funktionärer på väg tillbaka till IP tenderade att gå mitt i löpslingan vilket ju känns litegrann som sabotage :-)

Jag är fortfarande stel och öm men det känns bra att ha fått lite cirkulation i kroppen. Jag har ätit som en galning men verkar fortfarande inte vara klar med att kompensera för gårdagen. Och så är jag trött och behöver packa ihop alla mina grejer så att jag kan ta mig hem i morgon. Tur att nån annan fixar middag...

lördag 16 mars 2013

Blogger Boot Camp 2013

Precis landat efter Fazer Blogger Boot Camp 2013. Trött i alla muskler, trött i huvudet av att vara social. Men jag har haft väldigt kul och det blev mycket kvalitetsträning.

07.30 stod vi och väntade otåligt vid insläppet. Dörren öppnades, hitta rätt kö, bli avprickad, hitta skåp, hitta goodiebag, överdragskläder av, hej skåpgrannar, hej andra bekanta ansikten, hitta passbiljetter (och byta med annan deltagare med liknande namn ;-)), smyga in till andrafrukosten, redo för första passet. Andas. Nu kör vi!

Första klassen - Self Myo-Fascial Release aka skumrulleklass, med Casall trainer team. Först uppvärmning/massage. Enkla övningar men ack så effektiva, fy så ont det gjorde! En liten extraupplevelse som jag blev varse: vi hade i år en deltagare som var hörselskadad på BBC. Hon hade med sig en teckenspråkstolk som tolkade alla instruktioner och kommentarer. Härlig upplevelse, en väldigt engagerad människa som spred positiv energi! Klassen fortsatte sedan med instabilitetsövningar. Benböj på foamroller t ex. Jobbigt, roligt, utmanande! En bra start på dagen.

Min dag fortsatte med löpträning med Runday. Uppvärmningsjogg, löpskolning, sen intervaller i stafettform där vi jobbade 3 och 3 tillsammans. Finfint tryck i benen, bra underlag, bra peppning - roligt helt enkelt! Lugn och njutbar jogg tillbaka. Dags att byta om till officiellt för fotografering - och sen byta tillbaka till utekläder för utomhuspasset.

Tredje passet - Mudmania med Lovisa Sandström. Eller - det var tanken att det skulle vara lerigt men det blev mest isigt med inslag av torrt gräs och kaninbajs! Även här körde vi uppvärmningsjogg och sen blev det parövningar. 8 olika övningar, först ett testvarv och sen full fart med 1 min på varje och 15 sek vila. Mycket inspiration till nya NMT-pass utan instruktör! Fast det märktes att många inte var vana vid tuffa parövningar och var lite försiktiga. Men det är okej, jag hade roligt.

Äntligen lunchdags! Jag bytte till torra kläder och sen serverades det inkokt lax, matvetesallad och dillmajonnäs. Perfekt lunch. Oral-B servade oss med juicebar hela dagen där man kunde njuta av olika friska kombinationer. Gott!

Efter lunch var det crossfit-dags och vi promenerade ner till SATS Regeringsgatan där de har en fin box. Vi möttes av två gigantiska coacher som presenterade upplägget. Först uppvärmning och teknikgenomgång. Sen WOD 1 - som vi skulle köra parvis. 5 minuter med 25 kb squats (16 kg), 25 swings (dito), 25 ground to overhead med 15 kg viktskiva, 25 utfallshopp och sen burpees tills tiden gick ute. 21 burpees hann jag med. Tufft! Vi körde parvis helt enkelt för att kompisen skulle räkna och peppa. Jag hade en bra team-mate vars namn jag tyvärr inte uppfattade men vi hade en finfin teckenspråkstolk som stöd :-) Härligt jobbat tjejer! WOD 2 var 10-9-8..1 på längdhopp, hand-release pushups, toes to bar. Även denna parvis, först 10 längdhopp var, 10 pushups var, 10 t2b var, sen 9.. etc. Vi hann ner till 5 reps innan tiden gick ut.

Crossfitpasset drog över lite och jag skulle dessutom promenera tillbaka så jag sladdade in på föreläsningen med en proteinbar och en vattenflaska i högsta hugg. Sofy och Terese pratade om hälsoförebilder, sina egna hälsoresor och det ansvar man har som bloggare. Intressant och tankeväckande!

En halvtimmes paus innan sista passet - tid att dra i sig en macka, en citron/ingefärashot och ett glas juice. Dricka vatten, ladda om. SOMA med Cecilia Gustafsson - en fysisk klass som påminde om poweryoga och ändå inte. Härliga rörelsemönster men tungt som sjutton och i vissa rörelser ville kroppen inte alls vara med längre! Ändå njutbart att kunna sträcka ut och mobilisera de sista krafterna.

Sen dusch (i lätt kaotiskt omklädningsrum), fix, promenad (lång, och med tunga väskor!) till Finlandshuset och efterlängtad middag. Gott, i synnerhet efterrätten! Och prisutdelning där jag till min stora glädje vann ett mp3-headset från Sony. Nice.

Tack Sofy, Terese och Mela för att ni fixar Blogger Boot Camp. Tack till sponsorer för att ni ställer upp och i synnerhet Fazer och Oral-B för fantastiska mellanmål under dagen. Och så goodiebagen sen - träningskläder, mat, godsaker, rabattkuponger.... det är så mycket bonus med BBC så ni anar inte!


fredag 15 mars 2013

Inspirationskväll med B.A.B.Y.

I går kväll var jag på inspirationskväll med nätverket B.A.B.Y. som bjöd på spännande föreläsningar och trevligt mingel.

Först ut var Shirin Djavidi, som berättade om hur man tränar sig yngre - hur cellerna och i synnerhet immunsystemet blir piggare av träning. Helt klart logiskt, jag gillar hur hon tänker! Nästa föreläsare var Erika Kits Gölevik som pratade om att vara Stark På Riktigt. Hon har precis gett ut en bok som jag undrar om jag inte borde försöka få tag på. Det viktigaste jag tar med mig är tanken om träningens fyra ben: kondition, styrka, rörlighet, koordination. Precis det vi tränar på NMT! Och så att träning ska vara roligt och att man måste ha mål att jobba mot. Gärna konkreta mål. Sist ut före pausen var en presentation av mynewsdesk som är fantastiska pressrum på webben - inte så relevant för mig just nu, men vilka kalasbra funktioner för alla företagare därute.

Sen var det paus, mingel och mat. Eller - jag trodde att det skulle vara mat, men det var snarare smakprov och det var väl kvällens enda besvikelse tycker jag. En liten räkcocktail med chili och mango, fantastiskt god - men liten. Och en underbar pannacotta. För tränande tjejer som kommer till event 17.30, förmodligen strax efter jobbet, hade man kunnat servera något lite stadigare. Jag klarade mig tack vare en rawfoodbar som jag hade i väskan och så fick jag ta en kvällsmacka när jag kom hem till Stinne sen.

Efter pausen inledde Terese Alvén med att prata om ätstörningar, träning och hälsa. Hon har skrivit en bok om sin egen resa som jag i stort sett sträckläste och berördes väldigt mycket av. Det var många matnyttigheter i föreläsningen och Terese gjorde det fantastiskt bra trots att det tidvis var lite känslosamt för henne att berätta om sin sjukdom. På detta följde en presentation från Söderberg & Partners om att trygga sin pension och sin sjukförsäkring även som egenföretagare - som var riktigt bra även om det just nu inte är superintressant för mig. Avslutningsvis kom fantastiska Cecilia Duberg som pratade om att nå sina mål, att våga förändra och att fundera på vem man själv är - inspirerande och något jag verkligen tar med mig!

Det var en riktigt trevlig kväll och jag valde också att köpa det specialdesignade armbandet för att stötta nätverket och forskning i kvinnors hälsa.

Armbandet finns att köpa här om du också tycker det är snyggt!

I morse började jag dagen med en kortkort morgonjogg för att spara krafterna till morgondagens utmaning. Kämpar nu med att pyssla en svett-tålig namnskylt och så är det snart matdags. Vi laddar!

torsdag 14 mars 2013

Morgonjogg, tågresa, event..

...det får bli ett uppsamlingsinlägg i morgon. Hann jogga en kortis i nysnön i morse innan jag packade ihop mig för Stockholmsresa, landade hemma hos Stinne i nån timme innan jag drog iväg igen för event med B.A.B.Y. som var jätteintressant och givande (fast för lite mat om ni frågar mig) så nu ska jag äta och sova. Punkt.

Produkttest - Core Protein Bar

Som jag har skrivit tidigare ingår jag numera i ett gäng tränings- och hälsobloggare som får vara testpanel för Svensk Hälsokost. Den första produkten vi har fått hem på prov är Core Protein Bar i två smaker: hallon/yoghurt och choklad.  

Jag kan säga helt ärligt att jag inte är nåt större fan av proteinbars. Oftast innehåller de mer kolhydrater än protein, gärna en uppsjö sötningsmedel och andra konstigheter, de smakar lite mysko och så är de gärna lite kletiga i konsistensen och fastnar i munnen. Men nu hade jag ju lovat att testa så de serverades som "efterrätt" i går kväll efter NMT-pass, middag och dusch.

De liknar alla andra proteinbars - no-nonsense produktemballage och släta snygga bars med överdrag. Chokladvarianten ser hyfsat chokladig ut och hallon/yoghurt är knallrosa - fast färgen är rödbetsfärg och det tycker jag är positivt. En bar innehåller 20 g protein och 13 g kolhydrater, en bra sammansättning i kategorin efter-tränings-mellis. Innehållsdeklarationen är föredömligt kort och baren är sötad med maltitol, glukossirap och fruktossirap. Ingen aspartam och ingen sukralos, bra!

Och helt ärligt - de här barsen är inte alls så hemska. Visst, de har den där helt speciella doften av proteinbar som jag rynkar på näsan av, och jag skulle inte vilja äta dem som godis, men som mellanmål i farten var de helt okej. Hallon/yoghurt smakar faktiskt hallon, lite som skumgodis, och chokladbaren smakar choklad Plus i kanten för att de inte är så hiskeligt söta som andra bars ofta är, och så har man lyckats med konsistensen också. Jag klämde en proteinbar från Maxim häromdagen och den fastnade i gommen och hade en lätt besk bismak (sötningsmedel?). Core Protein Bar är luftigare i konsistensen och blir inte kletig på samma sätt. Och så är smaken helt okej. På en skala från 1-5 ger jag 4 persiljekvistar!

Det är kampanjerbjudande, 3 för 2, fram till 22 mars, så skynda fynda! Jag har nosat upp att de ska komma i en lakritssmak så småningom och det ser jag fram emot.


onsdag 13 mars 2013

NMT - löpintervaller på femtielva sätt

Jag joggade genom lätt snöfall ner mot Bulltofta och dagens pass. Daniel hade aviserat via facebook att det skulle bli mycket löpning på passet och det kändes som helt perfekt träning för mig just i dag. Vi var 10 stycken på passet inklusive instruktörs-Dan som brukar träna med oss när han har möjlighet och det är lite roligt att ha en instruktör med i gänget emellanåt! Det ger förhoppningsvis en ännu bättre känsla för vad vi klarar av....

Vi började med sedvanlig uppvärmningsgång och -jogg. In på gräsplan där vi fick stå i stående hund och krypa under, göra lite armhävningar, springa fram och tillbaka och åla lite. Sen sprang vi till cricketplan där Daniel laddade med boxningsmittsar för ovanlighetens skull!

Upplägget var nu att vi skulle slå ett antal slag och sen springa en viss sträcka. Först raka slag, 10 stycken, sen springa från mitten ut till kanten och tillbaka, två gånger. Andra omgången körde vi uppercuts, 10 stycken, sen 5 armhävningar och en löpomgång, även detta körde vi två gånger. Sen fick vi sparka mot mittsarna, köra 10 upphopp och så springa från mitten ut till kanten, tvärsöver till andra kanten och tillbaka till mitten. Två gånger. Puh.

Sen drog vi oss ut till kanten och nu fick vi köra 20 knän mot mittsar och sen springa antingen fram och tillbaka över plan (blåvästar) eller ett varv runt för grönvästar. Som grädde på moset fick vi avsluta löpningsdelen med att köra 10 st 30/30 intervaller runt cricketplan. Det var rätt skönt att ha bra tryck i benen i dag!

Vi joggade en bit till innan vi fick roa oss med parövningar. Klassikern där man håller partnern om höfterna medan hen springer framåt och sen trycker mot skulderbladen medan hen försöker att springa bakåt. Jobbigt! Efter det fick vi släpa varann, och så blev det straffarmhävningar och -benböj och en minut i jägarvila. Benen kändes som betong när vi joggade vidare - och så blev det 30 upphopp på slutet också.

Sen var jag faktiskt så löplycklig så jag joggade hem också!

Till kvällsteet har vi provsmakat Core Protein Bars, recension kommer i morgon.....

tisdag 12 mars 2013

Då packar vi igen ja....

Fazer Blogger Boot Camp går av stapeln på lördag men jag tänker åka upp till huvudstaden redan på torsdag morgon och göra lite andra kul grejer. Vilket innebär att väskorna måste vara rätt så färdigpackade i tid för jag är absolut o-kapabel att packa på morgonen. Och eftersom jag dessutom tänkte prioritera att träna NMT i morgon kväll är det himla bra om jag får undan bitar av packningen redan i dag - tänkte jag!

Nu är jag inte den som är bra på att packa lätt i vanliga fall men såna här träningsevents kan verkligen skapa huvudbry. Jag ska träna 5 pass varav två är utomhus, jag ska ha överdragskläder med mig för lunch och en föreläsning, och så ska jag ha snyggkläder för kvällens aktivitet. Övriga dagar i Stockholm innebär bl a ett motionslopp, shoppingdag på stan och ett nätverksevent. Puh. Dessutom är det vinter så man måste ha med sig diverse mössor och vantar och buffar och sånt. Datorn, en bok, iPodden, mellanmål... endless I tell you. Endless! Och hur man sen får ner alla sina grejer i en väska på lördag (inkl. flera par skor, ju...) vete sjutton. Well, det löser sig nog. Om inte annat får jag satsa på att det finns lite träningskläder i goodiebagen :-)

Förutom cykling till och från jobbet har jag hunnit med att springa en kortis precis i skymningen. 2,8 km på 16 minuter - lite långsammare än i går, men skönt ändå. Snabb utrensning av hjärnan, lite terapi-löpning helt enkelt. Mat har jag också fått i mig och en akut-tvätt med plagg jag absolut inte kan vara utan snurrar i maskinen. Duscha borde jag förmodligen göra innan läggdags också. För ordningens skull liksom....

måndag 11 mars 2013

Måndagsmys i löpspåret

Vadan detta - en måndag utan NMT? Är världen helt i olag? Tja, det kanske den är. Kände mig så trött och seg och sliten och o-sugen på NMT, och är jag o-sugen sådär på riktigt behöver jag nog lyssna på signalerna. Inte minst för att Blogger Boot Camp på lördag innebär 5 träningspass och jag vill gärna kunna göra något bra av de passen. Så då skadar det förmodligen inte att jag tar en lite lugnare vecka.

Men springa skulle jag ju i alla fall när jag nu har bestämt att springa varje dag i mars så jag drog på mig skorna och stack iväg på en löprunda som skulle vara ungefär en kvart eller tills potatisgratängen var klar :-) Och OJ vilket tryck. Kollade klockan någonstans på vägen och insåg att jag låg under 5 min/km utan att det kändes särskilt jobbigt. Tjohoo! Hoppas, hoppas att utvecklingen fortsätter och att jag blir av med mina tunga ben och mjölksyra-på-ett-kick under veckan. För i dag var det verkligen njutbart att springa.

Mitt första testpaket från Svensk Hälsokost har landat i brevlådan och det jag ska testa är Core Protein Bar.  Jag har fått hem den i både hallon- och chokladvarianten och återkommer med recension! Det kändes lite överkurs att proppa i sig en proteinbar efter en kvarts löpning när middagen stod på bordet....

söndag 10 mars 2013

Stormig söndagsrunda

När vi gick upp i morse snöade det på tvären. Några minusgrader, 15 sekundmeter och snöbyar, hysteriskt mysigt. Not so much.

Efter att ha skjutit upp löprundan med att storhandla, äta lunch, dricka te, läsa bok, titta på blåsväder m.m. bestämde vi oss ändå för att ge oss ut en runda. 5 km-slingan på Bulltofta var dagens val och vi sprang på "fel håll" för att slippa brutal motvind ute på flacken och uppför kossabacken. Det var ändå inte skönt nånstans. Det är tungt för mig att andas i hård motvind, det är som om luftrören knyter ihop sig. Benen var inte alls pigga efter gårdagens jobb i backarna och det var faktiskt en helt o-mysig runda. På köpet började Joakim känna av sitt gamla löparknä efter 3 km så jag fick springa resten av vägen själv.

Väl hemma värmde vi upp oss med ett varmt bubbelbad och eftersom ingen av oss orkade laga mat blev det BK till middag för en gångs skull. Hamburgare, lökringar och läsk - precis vad vi behövde just i dag!

lördag 9 mars 2013

NMT - tufft lördagspass!

Det var ett riktigt, riktigt bra lördagspass i dag. Ett Daniel-pass och ett bra sådant. Vi började med uppvärmningsjogg, tog oss fram till en lekplats där i alla fall jag inte har varit förr och kröp igenom ett rör och sprang över en kulle. Sen fick vi jobba styrkeövningar på led. Armhävningar (med fötterna uppe på en liten förhöjning för den som ville), situps och ryggresningar. Sen knäböj, djupa och fina, med en minuts jägarvila som avslut. Efter det var vi uppvärmda och joggade bort till vindskyddet för dagens första delmoment.

Ett crossfitinspirerat moment med "rounds" om 7 knäböj, 7 burpees, ett varv löpning som var ca 400 m inkl ett skutt över bäcken. Dessa rounds skulle vi köra 7 gånger och när vi sen var klara fick vi jogga lugnt runt löpslingan tills alla var i mål. Det var riktigt jobbigt och ändå ganska kul - andra varvet var värst, sen gick det av bara farten. Det var nån hundpromenerare som försökte hälsa på mig när jag sprang varv 6 men då hade jag både tunnelseende och mådde illa så det hade han nog inte mycket nöje av ;-)

Efter en vätskepaus joggade vi vidare bort till "grytan" där vi skulle jobba lite backe. Först gång uppför backen och ner igen två gånger. Sen samma sak igen fast baklänges. Det var hysteriskt jobbigt tills man fick lite snits på det - jobbigt med alla knölar, hal lera och grästuvor när man går uppför en brant backe baklänges! Sista momentet här var ett lagmoment där vi jobbade i lag om 3 och skulle släpa varandra uppför backen - alla skulle släpas upp en gång.

Som avslutning körde vi en lagstafett på isen nere i "grytan". Ålning ut till ryggsäcken och tillbaka, även detta i tremannalag. Det var lite annorlunda att åla på is - man hade inte mycket hjälp av benen utan var enklare att bara dra sig fram med armarna. Och så fick jag givetvis lite blåmärken på underarmarna så nu ser jag ut som vanligt igen!

Vi joggade tillbaka till Fäladshallen och sista biten blev det "fri fart" fast de som kom upp först måste jogga tillbaka till de längst bak och vända så att alla kom upp samtidigt. 27 upphopp räckte bra eftersom det blev mycket jobb för benen i dag!

Väl hemma tog vi en snabb dusch och plockade undan lite för mina föräldrar var på ingående och hade med sig lunch. Inte dåligt med lunchgäster som har med sig finfina smørrebrød! Sen har vi hunnit med att hämta vårt nya köksbord också och fått semlor till eftermiddagsfikat. Middagen är på gång och det är melodifestivalfinal i kväll - inte mycket att klaga på den här lördagen :-)

fredag 8 mars 2013

Fredagslöpning - för att jag hade bestämt mig!

Cyklade till jobbet i morse - det tog 32 minuter. Att cykla hem i eftermiddags tog 40 minuter och pulsen var betydligt högre, för jag hade brutal vind rätt i nyllet hela vägen. Jag svor och trampade och trampade och svor. Men har man nu bestämt sig för att springa varje dag i mars så springer man varje dag i mars!

Alltså - väl hemma bytte jag cykeltights mot löpartights, hängde av mig cykeljackan och tog en löparjacka i stället, haffade iPoden och drog ut. 1 km ut i motvind, 1 km hem i medvind - klart! Det var inte så himla hemskt som jag trodde att det skulle vara, snarare lite kul att luta sig mot vinden. Och sen behöll jag iPodden och min glada spellista i öronen när jag skulle dammsuga - win-win.

I kväll är det semifinal i Gladiatorerna och jag ska heja på Martin - bara för att han är NMT-instruktör :-)

Edit: FEL Martin. Det är nästa veckas Martin man ska heja på ju!

torsdag 7 mars 2013

NMT - ett full-fart-pass!

Jag lyckades inte ta mig till gymmet i dag. Satt och höll på att somna över frukostgröten och bestämde mig för att krypa tillbaka i sängen och sova en timme till i stället, äta andrafrukost och sen cykla till jobbet. Det går inte att lyfta tungt när jag är så trött och omotiverad och då fick det vara bra med det. Känner mig fortfarande seg och trött i kroppen vilket jag inte förstår - kan man bli övertränad med den här träningsmängden? Går jag på pulsklockans intensitetsnivåer borde det inte alls var möjligt men jag kanske har lite andra pulsintervaller än "standard", vad vet jag. Nästa vecka blir det hursomhelst lite lugnare tempo så att jag är utvilad inför Blogger Boot Camp!

Efter att ha cyklat hem från jobbet i isande brutal motvind tyckte jag ändå att jag kände mig sugen på att hänga med till Lund och köra NMT. På med extra underställ för blåstens skull och iväg. Det visade sig vara Dan som höll i dagens pass och det var som vanligt en garanti för högt tempo och kort vila. Det gör det också svårt att komma ihåg vad vi egentligen gjorde - men Christina har bloggat någorlunda ordningsamt så jag fuskar lite och smygläser ;-)

Vi värmde som vanligt upp med jogg på två kolonner och vevade lite med armarna. Sen fick vi köra lite förflyttningar - björngång, enbenshopp, indianhopp och så Dans favorit "fjädern" där man hoppar framåt i armhävningsposition. Den är helt hemsk, jag får inget flyt alls! Sen fick vi köra lite kampövningar - den vanliga varianten då man håller varann på axlarna och trycker, och tigerbrottning där man stångas med axlarna, typ....

Löpning sen - ner mot chinsräcket nere vid vindskyddet. Dans uttalade mål är att alla ska kunna häva sig upp själva i år så det är bara att jobba på. Det är svårt med chinsräcket i Lund, stången är lite för tjock för mina händer och greppet blir inte tillräckligt brett för bra chins. Men chins var det sagt, inte pullups. Vi körde två och två - 30 sek var med jobb i chinsracket, sen 2 x 30 sek med övningar medan de andra körde chins, det var stepup på stock och rygglyft första varvet och stepup och situps andra varvet.

 Efter det tog löpningen vid, vi sprang efter Dan som gillar att springa slalom upp i backen, Tour de Ski-style! Vi fick jobba parvis med växelvis löpning och styrka. Löpning ner i backen och runda ryggsäck medan kompisen jobbade styrka och så bytte vi. Armhävningar, mountain climbers, situps och burpees. Kort-kort vila, löpning i eget tempo upp till bänken. Snabbruscher två och två, fem varv fram och tillbaka - de första två med vilande kompis, sen fick vi göra armhävningar mellan seten.

Kort andningspaus, på't igen. Vi sprang i en kolonn med förlängd jägarmarsch - sisteman fram och rundar täten, tillbaka, klappar ny sisteman på axeln och springer sen fram och tar täten. Vi sprang ner och upp och runt - täten bestämde riktningen.

Mera löpning - i eget tempo upp till toppen och flera parövningar, denna gång för magen. Benkast och omvända situps där fötterna skulle upp och toucha partnerns händer. Och så plankan på långt led med ålning under förstås. Sen var vi nog faktiskt klara och joggade hem mot Fäladshallen. Dan bad oss öka takten och sista biten fick vi spurta så mycket vi orkade. Äntligen hittade jag lite tryck i benen fast det satt långt inne! Stretch, 33 upphopp, klart. Och nu är det nog dags för godnatt....

onsdag 6 mars 2013

Magiskt underbar morgonjogg

Gick upp tidigt och smygkikade ut. Mörkt blå himmel med en knallröd rand i öster där solen var på väg upp. Lätt dis men stjärnklart ännu. Frukostgröt, te, tidningen - och klockan sju stack jag ut i en helt fantastisk sagovärld. Rimfrost på träd och gräs, puderrosa himmel, kallt - men knappt nån vind. Och lätt dis som låg kvar och fick allting att se lite magiskt och mystiskt ut. Jag sprang en liten runda genom Gyllins trädgård för att få se mer av det vackra. Inget fokus på farten, men på att ta mig fram över frusna lerpölar, isfläckar och annat spännande underlag. Och det var helt fantastiskt. Knappa 3 km på nånstans under 20 minuter, rena njutningen hela vägen och jag tror att jag log hela dagen sen!

Efter jobbet har jag varit på gocart-event och det var riktigt kul. Ett event bara för tjejer. Det var några år sedan jag körde gocart senast och jag märker att jag har blivit betydligt tuffare av all NMT ;-)

tisdag 5 mars 2013

AB Tappade Sugar...

Snacka om antiklimax när man kommer till gymmet, tar sig in och möts av att tjejgymmet och tjejernas omklädningsrum är stängda pga översvämning.... När man nu faktiskt tog sig upp och iväg!

Funderade på lösningar. Byta om på toaletten, träna, dra på sig cykelkläderna, cykla till jobbet, klä av sig allting igen, duscha, fixa sig, gå till jobbet? Åååh.... Sätta sig på cykeln och cykla tillbaka tvärs genom stan för att ta sig in på nåt annat gym och träna? Kändes jobbigt, det gick inte alls att uppbåda motivation. Så det slutade med att jag cyklade till jobbet direkt och duschade och jobbade några timmar extra. Och var ganska grinig resten av dagen.

Det är inte världens undergång att jag missar ett träningspass och i synnerhet inte eftersom jag kände mig så pass seg i går. Och jag funderade på att skippa gymmet och springa en morgonrunda i det vackra vädret men bestämde mig ändå för styrkepasset - och så blev det inte av. Jag vill själv bestämma när jag ska ha återhämtningsdagar, inte bli påtvingad dem av yttre omständigheter! Hrmf.

Efter arbetsdag, cykeltur hem, ett möte m.m. tyckte jag att det var lika bra att springa en kortis medan potatisen kokade - 12 min löpning, 2 km. Började långsamt, tryckte sen på ett tag i nåt som liknade tröskeltempo och sen lite lugnare nerjogg. Riktigt skönt fast det var kallt om nosen!

I morgon ska jag morgonjogga och så ska jag ut och köra gokart. Som omväxling :-D

måndag 4 mars 2013

NMT - fram och tillbaka, fram och tillbaka, runt och runt...

Det var lite hamsterhjulsvarning på dagens pass faktiskt. Efter en uppvärmning med gång, jogg, lite boxningsövningar och diverse annat var det dags för en riktig klassiker. Den där man springer fram och tillbaka och gör fler och fler övningar i 5 minuter och sen springer runt i 2 minuter. Första omgången var det burpees. En burpee, springa över gräsplan, två burpees, springa tillbaka, tre burpees, springa.... i 5 minuter. Ida visslade - då var det dags att springa runt. Trycka på så gott det gick på mjukt lerigt underlag. Nästa omgång gjorde vi armhävningar, sen gjorde vi knäböj med puls (en, två, tre, upphopp!) och sista varvet situps. Under armhävningsvarvet körde vi 20 höga knän i varannan löpning och under knäböjsvarvet var varannan löpning baklänges. Däremellan sprang vi runt...

Det var rätt frustrerande i dag. Så fort jag försökte trycka på och öka tempot fick jag mjölksyra så det bara stänkte om det. Först var jag arg, sen funderade jag, och sen kom jag på att det antagligen är en produkt av tung styrketräning. Och det är okej, jag FÅR vara seg i skånkarna nu när jag försöker få dem starka för sommarens utmaningar! Fast jag gillar inte att känna mig långsam, det får jag erkänna. Oh well, nästa vecka blir det lite paus från styrketräningen och vila inför Blogger Boot Camp!

Efter att ha avklarat denna övning joggade vi en sväng och sen körde vi lite tabatas. Tre olika övningar, 4 minuter (8 tabata-intervaller) av varje. Ålning en sträcka och jogg tillbaka, boxjumps med knäböj, chins/pullups/räckhäv. ÅH vad det sög i varenda muskel! Avslutningsvis fick vi stretcha ordentligt och så blev det 20 upphopp. Sen joggade vi hem i lugnt tempo och det fanns väl i ärlighetens namn inte så mycket mer i kroppen!

söndag 3 mars 2013

När man inte kan det man vill får man göra det bästa av det man kan...

I dag var det min tur att ha en sån där dag när det inte riktigt funkar som tänkt. Joakim var där i onsdags, Ida var där i går - man vill jättemycket men får inse att kroppens krafter inte riktigt är på den nivån. Och det är helt okej att ha såna dagar emellanåt. Då får man göra det bästa av det.

Annars hade vi planerat långpass och distansrekord i dag - Joakim var inne på att klara över 22 km i terräng och som kroppen kändes i går hade det helt klart varit görbart även för mig. Men inte i dag. Inte alls. Benen var sega och tunga som tuggummi, hela kroppen var trögstartad och näe... Ville dock inte sätta käppar i hjulen för Joakim så det slutade med att jag skjutsade honom till Skrylle och sen körde tillbaka till Malmö för lite fix och förberedelse av husförsäljning för att sedan köra tillbaka till Skrylle och luncha med färdigsprungen Joakim. Puh.

Vid det här laget hade kroppen börjat vakna upp och jag var springsugen men visste inte hur långt det skulle räcka. Så efter att ha fixat med lite tvätt och annat praktiskt hemma och idisslat maten liten bestämde jag mig för att sticka ut medan det fortfarande var ljust. Första 2-3 km var ganska sega och jag hade dessutom inte riktigt koll på om jag sprang på det håll jag ville så det kändes inte helt kalasbra. Sen flöt det på i 2-3 km och gick ganska bra - och när benen äntligen slutat vara sega fick jag istället magknip och halsbränna!

Inte en runda som räknas in bland hundra höjdare men jag gjorde det. Sprang nästan 8 km i dag. Good enough :-)

lördag 2 mars 2013

NMT - backar, parövningar och en sjujäkla massa intervaller!

Ida hade dagens pass och det blev minsann lite spyfys av det. Det var minst sagt snorhalt ute i St Hans backar men Ida hade påpassligt rekat innan och hittat lite bra ställen där det gick att träna utan att halka runt hej vilt.

Uppvärmning med gång och lätt jogg. Jogg på stället varvat med armhävningar, situps, ligga ner på rygg och stå upp igen, höga knän på stället m.m. Lite brottningsövningar och en massa hopp över bäcken "på vägen".

Sen kom vi fram till den härliga tvåvåningsbacken där vi körde ett antal övningar - först styrkeövning i par, sen "idioten" i backen (upp halva, ner, upp hela, ner), och sen nån mellanövning medan vi väntade in resten av deltagarna. Första omgången körde vi armhävningar där vi "vandrade" på händer och fötter över kompisen som gjorde rygglyft under tiden. När båda hade gjort övningen var det dags att springa, och väl nere fick vi köra alligatorgång upp i backen. Vi fortsatte med benpress med kompis, gemensamma situps, axelpress, "finnen", burpees där vi hoppade i sidled över kompis och emellan körde vi benböj med puls, mera alligatorgång och den där varianten där man sitter i jägarvila och går ner på knä och upp igen med rumpan i samma höjd.

Efter det sprang vi intervaller - 30, 40, 50, 60 sekunder med halva tiden vila emellan. Vi fick välja själva om vi ville köra backe eller på flacken. Mera styrka sen - tricepsdips på kompisens knä medan hen gjorde situps, smala armhävningar och förmodligen något mera som jag har glömt.

Mera backe blev det. Björngång upp halva, jogg ner, 20 situps. Alligatorgång upp halva, jogg ner, 20 knäböj. Ålning upp, jogg ner, 20 armhävningar. Intervaller igen, 60, 50, 40, 30 sekunder med halva tiden vila emellan som innan. Jag körde mera backe av nån outgrundlig anledning. Slutligen fick vi jogga hem, hoppa över lite bäckar på vägen, köra jägarmarsch med slalom i ledet och göra armhävningar. 35 upphopp, sen hämtade vi grejer i bilen och gick och duschade för att att ta en gemensam lördagsbrunch. Välförtjänt var den!

fredag 1 mars 2013

Fredag - och fredags-spyintervallernas återkomst!

En fin fredag i dag! Började med en lugn morgon eftersom vi hade medarbetardag vilket innebar att jag först började klockan nio och dessutom på vårt utbildningscenter som ligger i "min" ände av stan så att cykelturen blev betydligt kortare. Gott om tid att äta en extra frukostmacka, läsa tidningen, dricka te och prata med morgonlycklig katt som skulle sitta i knät, bli kliad på magen, ligga över min nacke och utdela nospussar....

Efter avslutad medarbetardag cyklade jag hem i solskenet, bytte om till löparkläder, förberedde middagen och väntade in Joakim så att jag kunde lämna över matlagningsstafetten och klara av dagens planerade intervallpass. Springa varje dag i mars var det ju - så det kändes om ett lämpligt tillfälle att börja jobba med fredags-spyintervaller igen.

Jag programmerade in ett kort intervallpass i telefonen - 6 min uppvärmning, 10 x 30/30 intervaller, 6 min nerjogg. 21½ minut totalt, superkort pass men effektivt. Hade lite problem att höra telefonens signaler så nästa gång får jag nog ha hörlurar - men med så korta intervaller funkar det att ha telefonen i handen i stället för på armen.

Det var riktigt befriande att fläska på utav bara h-vete i 30 sekunder i taget i mjuka skor på jämn och fin asfalt. Utan att behöva oroa sig för att sätta foten i ett kaninhål eller trampa snett på en tuva eller inte kunna se vad man möter i mörkret. Bara springa, ösa på - och det gjorde jag. Intervallfarten låg runt 3:30 som bäst och det är ju kalasbra. Nu ska jag bara jobba upp intervall-längden så småningom men det är några månader kvar tills löpsäsongen börjar på riktigt så det är inte så bråttom.

Nu - gladiatorerna!