fredag 15 augusti 2014

Ett ytligt inlägg

Det där med yta. Snygga kläder, smink, fixat hår. Hiss eller diss? För din skull eller för andras?

Jag är kluven i frågan men har de senaste åren tagit stora kliv mot en mer naturlig yta. När jag var tonåring hade jag ganska stora acneproblem. Fick hålla på ganska mycket med diverse produkter för att inte se allt för anskrämlig ut och så la jag mycket energi på vad ANDRA skulle tycka och tänka om mitt utseende. I mitt arbetsliv har jag också bekymrat mig väldigt mycket om att få till "den perfekta ytan" tills jag gick in i väggen och någonstans i processen insåg att det egentligen inte spelar nån roll vad andra tycker om mig. Det är viktigare vad jag själv tycker. Alltså rök alla prydliga business-kostymer som jag aldrig trivdes i all världens väg och nu använder jag kläder som jag känner mig hemma i. Inte mindre snyggt men mindre stelt och mer bekvämt. En kavaj till snygga rena jeans räcker finfint om jag behöver vara uppklädd har jag bestämt. Sminket fanns dock kvar av gammal vana fram till för någon månad sen.

I samband med "projekt Supermat" där jag tillsammans med ett gäng andra testare undersöker vad supermat kan göra för oss har det hänt lite med ytan också. Jag fick ordentliga detox-symptom när jag ökade dosen senast och hade utbrott av finnar i ansiktet i några veckor. Men efter det har hyn blivit finare och renare än på länge och vardagssminkningen är numera avklarad på några minuter. Färgad dagkräm med solfaktor, en aning mineralpuder, eventuellt ögonskugga, och så mascara. Klart. Håret har jag alltid kortklippt och gärna på så sätt att jag bara ska rufsa upp det med lite vax. Numera växer det dock som ogräs (supermatens fel) så den riktigt sköna och snygga frisyren har jag bara i några veckor, sen blir det för långt!

Nu under semestern har ytlighet och fåfänga blivit alldeles bortglömt. Orka... när man befinner sig i ytterskärgården i en stuga utan bad och dusch. Vi har visserligen ett litet tvättrum där man kan blaska av sig och där husets enda spegel befinner sig, men jag har nog bara använt den för att plocka i och ur mina kontaktlinser - plus att jag sminkade mig en aning när vi skulle till värdshuset och finäta. Annars har bad försiggått i havet och håret har självtorkat i blåsten och förmodligen sett ut lite hur som helst. Jag har slösat med solkräm och body lotion, smort in ansiktet med fuktkräm när det har känts torrt och annars inte brytt mig. Levt i shorts och linne, nakenbadat när jag visste att det inte störde nån, kvällsmyst i mjukisbyxor och luvtröja.

Det där "att inte bry sig" har tydligen gjort susen för jag kände mig otroligt snygg när jag tittade i spegeln i morse. Lätt solbrun, håret solblekt och rufsigt, ögonen pigga, hyn fräsch och klar. Jag vill behålla känslan - men nu är vi ju "i stan" så det blev en lätt sminkning innan jag åkte ut och handlade. Ytterligare en ytlig fundering är det här med valet av mataffär. Vi har tre stormarknader på kort avstånd så vi har att välja på. Den ena hatar jag - de möblerar om hela tiden så jag hittar inte grejer... Den andra är bra och har bra eko-utbud men väldigt oinspirerande och särskilt köttdisken gör mig ledsen. Den tredje har snabbt seglat upp som favorit. Relativt nybyggd och med en förmåga att inspirera när jag inte kommer på något att laga. Fiskdisken ser alltid lockande ut och mer än en gång har vi gått därifrån med något gott till middag - i kväll blev det "lax i parma" som jag ser fram emot att avnjuta. En hel kasse frukt och grönsaker plockade jag också ihop inkl färska blåbär till frukostgröten och så hade de kampanjpris på ekologiska ägg. Typiskt bra.

Kylskåpet är påfyllt, kvällens middag förberedd och tvättmaskinen har fått jobba. Hej "hemester", nu ska jag fortsätta njuta av min ledighet!

Inga kommentarer: