onsdag 24 augusti 2016

Tips till dig med "mycket i huvudet"

Är du också en sån som jag som ibland planerar lite för optimistiskt? Eller landar du ibland i veckor där allting verkar hända på samma gång och du har mycket att komma ihåg? Känner du dig lite stressad av en lite för hektisk vardag? Här är lite tips till dig som jag använder friskt den här veckan!

1) Förbered - korta startsträckan
Jag pratar rätt ofta om att "korta startsträckan" för att göra det enkelt att göra rätt. Den här veckan har det t ex inneburit att det har funnits mat hemma som bara skulle värmas och så har jag kompletterat med råa skalade morötter och svenska äpplen för att boosta näringsvärdet. Jag har packat väskor kvällen innan och plockat fram kläder att ta på mig för att slippa tänka på morgonen. Jag har diskat och plockat undan i köket på kvällen för att göra det enklare att förbereda för hantverkarna på morgonen efter frukosten.

2) Skriv listor
Jag gick en kurs i "personlig effektivitet" för ett antal år sen. Jag gick in i väggen ändå men det var inte kursens fel ;-) Den gav mig ändå några fantastiska verktyg som jag fortfarande använder och ett av dem är att skriva listor. Det är nämligen helt omöjligt att fokusera på jobbet om man tänker på en massa saker man inte får glömma i det privata - och tvärtom. Så då tar man fem-tio minuter och fokuserar på att skriva listor. Antingen skriver man ner precis ALLA komihåg man har i huvudet på ett pappersark och sorterar dem sen, eller så skriver man separata listor i takt med att man kommer på det. I morse satt jag med en "att göra i dag på jobbet", "att göra denna vecka på jobbet" och "att komma ihåg hemma". Den med saker att komma ihåg hemma la jag sen in som en påminnelse i kalendern för att få en "pling" i mobilen när jag kom hem. Listorna på jobbet satte jag prioriteringar på och började beta av sen.

3) Våga pausa
När jag är lite stressad sitter jag och biter ihop och spänner mig och så blir jag ineffektiv för att jag blir trött av att arbeta koncentrerat för länge i taget. Våga ta en paus och göra en "reboot" emellanåt! Jag tog tio minuter mellan två möten i eftermiddags, gick ut i solen en sväng, köpte en finkaffe och andades lite. Det hjälpte. Sen hann jag med dubbelt så mycket som jag hade tänkt hinna med och lyckades hålla fokus på ett telefonmöte vilket kan vara nog så segt vid tre på eftermiddagen

4) Var ärlig och be om hjälp
Jo, jag sitter där med all min stolthet och mitt "duktig-flicka-syndrom" fortfarande då och då. Jag kan ha SKITmycket att göra men ber inte om hjälp och jag försöker serva alla. I dag satt jag med bokföringsfiler upp till hakan och skulle försöka få undan dem inför månadsbokslutet och så hade jag en kollega som terrade mig för att få svar på en fråga som innebar att jag behövde leta tillbaka till mailkonversationer som pågick under min semester och hade skickats som kopia till mig. När hon ringde i annat ärende sa jag att jag kommer svara på det men inte i dag för jag har månadsavslutningen att ta hand om - och vips bestämde vi att jag skulle svara senast på tisdag och slipper bli terroriserad. Mycket bättre än att sitta och bli irriterad på mig själv för att jag inte hann svara och på henne som inte visste att hon terroriserade mig ju :-D Samma sak gäller på temat "be om hjälp" - helt ärligt så tar de flesta kollegor gärna lite av arbetsbördan om jag berättar att jag känner mig lite översnöad men om jag inte säger nåt så kan de ju inte veta att det är så!

5) Ingen är oumbärlig. Världen kommer inte gå under
Jo, på allvar. Vi tror det. Jag också. Men nä. Företaget kommer inte gå konkurs i morgon om jag missar en deadline eller svarar på ett mail först i morgon. Ingen vinner på att jag jobbar över och jobbar hemifrån sena kvällar. Skriv upp de TRE viktigaste sakerna du måste göra i morgon bitti, sätt lappen på ditt tangentbord, stäng ner datorn och gå hem. Släpp tankarna på jobbet och gör det du behöver göra för att må bra.

6) Lägg in lite roligheter också!
Du får lov att ha skojiga saker på att-göra-listan, inte bara tråkigheter och "måsten". Min lista för dagen innehåller ofta påminnelser om att fika, springa en runda, eller som i dag "drick te, lägg upp benen och var awesome". Det kan vara rätt bra att lägga in en liten belöning efter några avklarade uppgifter eller att påminna sig själv om att äta lunch eller mellanmål.

Så, nu kanske du kom på lite enkla sätt att tackla din vardag på. Det funkar för mig. Och nu är det dags för mig att stänga ner, sätta igång diskmaskinen och förbereda för läggdags så att jag kan ta mig an morgondagen med nya krafter! 

Inga kommentarer: