fredag 3 februari 2017

Forty(ish), fit and fabulous (definitivt)! Skål!

(Ja, jag vet att jag har passerat fyrtio och lite till så det fick bli fortyish. Men definitivt fabulous :-))

Fredag. Åh, du är välkommen, fredag, det har varit en slitig vecka. Jag vet inte riktigt varför för jag tycker inte planeringen har varit så himla hemsk, men även på "lediga" kvällar har jag liksom inte riktigt landat förrän bortåt åtta för det har varit matlagning och undanplock och handling och grejer att fixa med. Jag kanske också behövde en kram lite mer än annars. Det är i alla fall åtgärdat nu :-)

Hursomhelst gick jag upp i morse och cyklade till jobbet lite tidigare än vanligt, så jag var duschad och klar halv åtta. Släppte in gänget från Fysiotest som började ställa upp och förbereda sin utrustning och joggade sen iväg för att köpa frukostfrallor. Lite hektiskt var det men vi fick ihop allt och fem över åtta var frukostbordet dukat så vi kunde hugga in. Bra start på dagen med lite kollegasnack av olika slag!

Bortåt elva var det min tur för hälsokoll. InBody-mätning (kroppssammansättning), kolesterol, hb-värde, långtidsblodsocker och blodtryck. Plus lite härligt nördsnack om resultaten. Blodtrycket var som vanligt helt off eftersom jag får panik att det ska vara högt och surprise... då blir det förhöjt. Och så hade jag lägre hb-värde än normalt (alltså inget alarmerande, bara lägre än normalt för mig) vilket kan förklara varför jag har känt mig lite trött och förmodligen hänger ihop med att jag har ätit mindre kött och glömt bort leverpastejen ett tag. Nåja, det är ju relativt lätthanterat med rätt mat och lite tillskott. Kolesterol och blodsocker var ua vilket jag också hade räknat med.

På den positiva sidan måste jag nästan dansa krigsdans över kroppssammansättningen. Fettprocenten är betydligt lägre än jag trodde, muskelmassa finns det mer av, fördelningen på kroppen är rimlig och en positiv överraskning är att jag har en högre andel mineraler i skelettet än riktvärdet vilket innebär att jag minskar risken för benskörhet (det är en familjesvaghet jag gärna undviker). Om man jämför med mina gamla mätningar från 2011 (inte samma mätmetod och inte 100% jämförbara) så ligger jag på ungefär samma vikt men kroppssammansättningen har förändrats ganska radikalt och jag har "byggt om" 6-7 kg från fett till muskler. Det är ändå rätt awesome med tanke på att jag hade passerat 35 innan jag började bygga muskler!

På eftermiddagen avslutades dagen för hela gänget med en liten föreläsning som sammanfattar vad vi kan använda våra nyvunna kunskaper om vår hälsa till och sedan packade jag mest ihop och åkte hem.

Eftersom jag kände mig sliten bestämde jag att skippa fredagspasset på gymmet och cykla raka vägen hem. Snabbdusch och klädbyte, slänga sopor och landa med temuggen och Runner's World i soffan. Heavenly. Precis vad jag behövde. En timme med benen upp.

Joakim kom hem, den enkla fredagsmiddagen fixades med ett pizza kit, och sen firade jag mig själv med ett glas bubbel. Varför? Jo, för jag glömde det i går... i går var det sex år sen jag sjukskrevs för utmattningssyndrom - eller "gick in i väggen". En dag värd att fira. För även om det var en brutal upplevelse och fruktansvärt jobbigt periodvis så har det varit värt det. Det var också starten på en fantastisk resa som har gett mig en massa upplevelser jag aldrig ens vågade drömma om - och det fortsätter hända grejer.

Så jag skålar för mig i dag. Skål för att man kan förändra sitt liv även om man inte är i 20-årsåldern. Skål för en hel, frisk och stark kropp som orkar en massa. Och skål för livet, kärleken och löpningen!

Inga kommentarer: