söndag 4 juni 2017

Att göra på en helg

En speciell helg - för Joakim är ledig i morgon och jag har också tagit ledigt så egentligen är det en dubbel-helg i det närmaste :-) Det skulle vi ta tillvara på tänkte vi men planeringen föll litegrann.

I fredags när vi båda kom hem packade vi snabbt en väska med nödvändigheter och styrde mot Häckeberga Slott för en kulinarisk upplevelse. Efter incheckning och en kopp kaffe/te bestämde vi oss för att ta den rekommenderade promenaden runt sjön. När vi var drygt halvvägs flydde vi skogen eftersom den var befolkad med väldigt blodtörstiga myggor och gick vanlig landsväg resterande bit för att slippa bli uppätna. Dusch och klädbyte och sedan infann vi oss i matsalen för middag.


Här serverades vi en liten aptitretare i form av krabbsallad medan hovmästaren presenterade menyn och föreslog ett vinpaket som vi bestämde oss för. Det blev en rätt utmanande upplevelse men väldigt rolig!

Första rätten var nässelsoppa.
Jag gillar nässelsoppa som här serverades med en äggkräm och en örtolja samt gudomligt gott bröd. Till soppan serverades ett vitt österrikiskt vin vid namn Flora och det doftade verkligen blommigt och fräscht! Mycket bra matchning.

Andra rätten var en väldigt pysslig servering av spickeskinka med tunt strimlad sparris, en helt fantastisk ramslökspesto, lagrad ost (Västerbotten?) m.m.
Smakkombinationerna var helt oslagbara. Vinet hette Mr Riggs och var från Australien. Det var väldigt, väldigt speciellt. En stark gul färg och en doft som var gräsig och jordig, med inslag av olja. Smaken var också mycket intensiv och det var definitivt inget vin jag hade fallit för som "terrassvin" men tillsammans med maten fungerade det helt prickfritt och blev otroligt gott.

Kvällens huvudrätt var en fantastiskt fint stekt bit lamm. Mört och smakrikt. Tillbehöret var bl a ett ramslökssmör och en getost. Ej på bild är en polenta som inte var jättespännande (jag är inte så förtjust i polenta) samt en mycket god portvinsreduktion.
Vinet till var rött och franskt om jag minns rätt. Återigen ett vin som doftade mycket speciellt - libbsticka eller buljong var det mest dominerande och smaken var sträv, väldigt tuff. Men tillsammans med kött och tillbehör fungerade det och det märks tydligt att här är de bra på att sätta viner till maten.

Som "fördessert" fick vi en kula hallonsorbet som var väldigt god men möjligen aningen för söt om man nu ska vara petig och tänka att det ska "friska upp" smaklökarna. Sist kom en chokladdessert som var mitt i prick.
Vit chokladpannacotta med jordgubbar (tyvärr hade de gömt frysta jordgubbar under de färska och det märktes!), jordgubbscoulis, jordgubbsgelé och en liten chokladkräm. Till efterrätten serverades ett bubbligt vitt sött vin från Piemonte som passade alldeles utmärkt till en ganska svår smakkombination.

Mätta och nöjda satte vi oss i salongen med en kopp te och idisslade en stund innan vi tassade upp på vårt rum och sov gott - eller, jag sov gott i alla fall, men Joakim plågades av halsont och en nalkande förkylning. Hursomhelst njöt vi av slottsfrukost dagen efter och jag måste ändå säga att det är rätt mysigt med småskalig frukost där man ser att pålägget är handskuret och inte från ett vacuum-paket och äggröran är gjord på riktiga ägg och kryddad med svartpeppar och gräslök. Sen är det inte helt fel med plättar med lönnsirap eller en nybakad croissant heller :-) Ja, jag älskar frukost, frågor på det?

Hem åkte vi via affären och apoteket för att handla nödvändigheter och sen var Joakim mest ynklig och förkyld resten av dagen medan jag njöt av att halvligga i soffan med katter, sambo, bok och temugg.

Således ordentligt återhämtad i morse stack jag ut på en löprunda redan halv åtta och tuggade mig igenom en dryg mil i lugnt tempo med tid för att lyssna på grodorna och titta på kaninerna som åt frukost. Hemma landade jag på yogamattan för första gången på jag vet inte hur länge och stretchade en kvart innan jag fixade en rejäl andrafrukost. Rörlighet är färskvara, konstaterade jag....

Joakims förkylning satte stopp för träning så efter lunch cyklade jag till gymmet och rev av ett mycket skönt pass med fokus på baksidan och magmusklerna, jag tänker att det kommer kännas i morgon. Efter en dusch cyklade jag i regnet bort till Triangeln för en frisörtid så nu är jag nyklippt och sommarfin - om det nu alltså tänker bli sommar nån gång, det känns som ett steg fram och två tillbaka i år! Lyxigt nog hade Joakim fixat middag lagom tills jag kom hem så det var bara att sätta sig vid dukat bord. Nu är det söndag kväll men vi har ju som en hel helg kvar att njuta av :-)

Inga kommentarer: