fredag 31 mars 2017

Lätt löpsteg. Att tvingas vänta men samtidigt flyga fram.

Det är mycket metaforer i det här livet just nu känner jag. Mycket i huvudet, mindre fokus på bloggen fast livet rullar på som vanligt. Mitt omtumlande liv.

Torsdag morgon - tidig väckarklocka. Löparkläderna redo, jag drog på mig dem, drack en klunk vatten och stack ut strax före klockan sex. Tidigt, det var inte riktigt ljust, och fåglarna kvittrade för fullt. Jag joggade bortåt Videdalshållet, vände där nånstans, följde cykelbanan tillbaka längs bäcken och rundade av med ett varv i min pyttelilla skog då vid halv sju när i alla fall de som går ut med hunden hade börjat vakna. Det var den lättaste rundan på länge, jag formligen flög fram och hade kunnat springa hur länge som helst. Jag kan inte förklara varför, men jag njöt!

Torsdag kväll var det så dags för provapåpass med Fitnesscoachens löparskola. 9 stycken dök upp och fick lära sig om löpteknik och testa på både löpskolning och löparstyrka. Jag sitter i vänteposition och vet inte i skrivande stund om vi får ihop tillräckligt med deltagare för att kunna köra en grupp. Det är sista anmälningsdag i dag, vi har försökt nå intressenter via alla kanaler - allt jag kan göra är att vänta.

Väntat har jag också gjort på min fantastiska elcykel som jag fick hämta i går! Ett otroligt roligt inköp. Den väger som min gamla cykel ungefär men alltså med eldrift - och när jag cyklar känns det som att sitta på en vältrimmad racer. Eldriften är subtil, den drar inte alls på samma sätt som den fabulösa kommunala elcykeln, och det är ROLIGT att cykla den. Roligt på riktigt. Yay!


På cykelbanan och i löpspåret flyger jag fram, i privatlivet sitter jag i vänteposition. Det är inte många dagar kvar till operationsdag då jag ska bli av med mitt ljumskbråck som jag inte kommer sakna. Men nackdelen med att vara en allmänt frisk person med få sjukvårdskontakter är att jag är lite orolig över det som väntar. Sövning och operation och läkningstiden efteråt. För att inte tala om väntetiden innan jag kan cykla, springa och träna som vanligt. Mest önskar jag att det redan var över men samtidigt är jag glad att jag hinner med några träningspass till innan det är dags!

tisdag 28 mars 2017

Mitt omtumlande liv. Ibland är det som att bo i en torktumlare!

Puuuuh. Andas ut. Det blev lite mycket.

I går skjutsade jag Joakim till stationen och fortsatte sen till jobbet. Jobbade några timmar och tog bilen till Lund för läkarbesök. Specialistkoll på ett ljumskbråck. Inga konstigheter, såklart det ska opereras så fort som möjligt, en liten titthålsoperation. Återkoppling när operationskoordinatorn har kikat i kalendern. Jaha. Okej. Så då får jag vänta lite till.

Jag körde hem bilen och cyklade sen på den kommunala elcykeln till stan, för den skulle nämligen returneras i går. Således blev det sushilunch vid skrivbordet medan jag jobbade. Nån timme senare ringer telefonen - operationskoordinatorn. Om jag vill ha en operationstid nästa vecka? Ehm ja tack. Väldigt mycket ja tack faktiskt. För operation nästa vecka innebär grönt ljus för min roliga plan som jag har i bakfickan. Jag var inte förberedd på att få en tid så snabbt men är väldigt nöjd med det. Så jag meddelade chefen om behov av sjukskrivning några dagar och så jobbade jag vidare.

Cyklade till Centralen och lämnade elcykeln, promenerade upp genom stan och fixade lite ärenden och åt, tog sen bussen hemåt och promenerade sista biten i kvällssolen. Puh. Mycket i huvudet. Dricka te, klappa katter, ringa Joakim, ringa mamma.

Sov sådär i natt men gick upp, åt frukost, cyklade till badhuset. 1100 m avverkade i nån sorts måttligt tempo, dusch, handla mellanmål på Netto, jobbet. Heldag med utbildning i kvalitet och miljö. Fullständigt slut i huvudet när jag cyklade hem, lätt stressad. 45 minuter hemma = klädbyte, te, mackor, andningspaus. Repetera kvällens pass och kolla så jag kan leverera det jag ska. Ner till Bulltofta och typ 80 glada löpare som delades i tre grupper. Camilla och jag delade på basgänget i dag och körde löpteknik, löpskolning och 60-sekundersintervaller.

Löpning i grupp ger alltid mer energi tillbaka och i dag var inget undantag. Fast jag är fortfarande rätt slut uppe i hjärnan och längtar efter att få sova i natt. I morgon ska jag försöka vara rädd om mig och sova lite längre på morgonen och strunta i gymmet. Jag har ju både cyklat, simmat och sprungit i dag och ska hålla två utomhuspass i morgon så det verkar helt rimligt att ta det lite lugnt i morgon bitti.

söndag 26 mars 2017

Men vad är det här för nåt?

Jag fattar inte riktigt vad min kropp sysslar med. Jag hade ju lite halsont förra helgen och kände mig allmänt sliten så jag skippade söndagslångpasset. Hela veckan har det varit lite on/off med halsont och lite snor men inget mer än så. I går kväll efter högintensivt pass på gymmet fick jag ordentligt ont i halsen och tänkte att nu, nu slår det till - och i morse mådde jag inte superbra.

Fast efter att ha ätit frukost och ägnat en stund åt att städa förrådet och plocka ur badrumslådor för att förbereda för att rengöra avlopp så kände jag mig mycket piggare och var sugen på att springa i vårsolen. Så jag bytte om och gav mig ut med tanken att tassa försiktigt, känna efter noga och nöja mig med 4 km.

Det blev 9 km. Kroppen kändes lätt, pulsen låg lågt och fint, andningen funkade, snoret försvann och efter 9 lugna fina kilometer var också halsontet borta. Man undrar ju vad det handlar om. Jag tänkte tidigare i veckan att det kanske var pollenexplosion men om det vore pollen så borde det ha blivit mycket värre efter en timme ute bland träd och buskar. Men jag klagar inte, det är skönt att känna sig pigg!

Eftermiddagen ägnades åt en vända på stan och en finfika innan vi återgick till hemmet och söndagsaktiviteter. Tvätt, matlagning, matlådor, förberedelse av kommande vecka. Totalt sett inga stordåd denna vecka men bra flyt, nästa vecka är superplanerad och om allt går som jag har tänkt mig så finns det fler roligheter på väg :-)

lördag 25 mars 2017

Fredagsmysfys. Lördagsspyfys.

Det blev fredag morgon och jag cyklade mot gymmet ännu en gång. Fredagsfys på programmet. Mysfys. Ingen press, precis som veckans övriga pass. Bara ett krav på att åka till gymmet och följa schemat, men inga måsten annars.

Jag värmde upp med rörlighet och axelrotationer i lugn och ro. Sen blev det militärpress i smithen, bröstpress i maskin (händer aldrig annars men ibland så!), sidolyft i kabelmaskin, smala armhävningar på bosu och lite tricepspressar och bicepscurls. Good enough. Snabb dusch och fullt ös mot Orklas mysiga fik "mitt kök" där jag hade lovat bjuda teamet på frukost. Det var min frukostvecka och jag orkade inte logistiken med att handla och fixa frukost så det var ett bra alternativ. Vi njöt av nybakade scones, ägg, ost, pålägg, rawgröt och fruktsallad. Så gott!

Tydligen åt jag så mycket att jag inte ens var hungrig vid lunchdags utan kom på vid halv två att jag hade glömt att äta lunch men då var det helt onödigt att gå och äta eftersom jag kunde sticka hem vid två om jag skippade lunchen. Så jag åt en näve nötter och jobbade på och sen cyklade jag hem och åt rågbrödsmackor och kramade Joakim som hade kommit hem, och sen stack jag bort till Skölds och hämtade min vårservade cykel - den varianten utan el. Och snackade lite cyklar i allmänhet och elcyklar mer specifikt ;-)

En lugn fredagkväll med spaghetti och köttfärssås och Zootropolis på Viaplay. Så vuxna är vi i det här hushållet!

Lördag morgon och Joakim ville gymma. Jo, jag hade ju varit där tre mornar på raken men visst, nåt lite går det ju alltid att hitta på. Jag värmde upp med rörlighet och latsdrag och tränade lite på chins och sen hade Joakim hittat på en AMRAP till mig. 10 marklyft, 15 kettlebellsvingar, 15 atomic situps och sen 20 russian twist vartannat varv och 20 knä till armbåge i planka vartannat varv. 20 minuters intensivt arbete. Det var rätt jobbigt - jag hann med 6 varv och lite till och sen låg jag och svettades på mattan en stund...

Jag avslutade passet med L-Y-T, rygglyft i camelback och lite plankvariationer och så åkte vi hem och åt lunch och chillade lite. Sen var det dags att handla och planera helgens middagar, Joakim satte sig och pluggade medan jag fixade i ordning moussaka. En himla pysslig maträtt men så himla gott till ett glas rött! Givetvis blir det våfflor sen, ska strax ut och vispa smet :-)

torsdag 23 mars 2017

Ett litet försiktigt benpass var det ja....

Samma tänk i dag som i går. Det räcker att gå till gymmet och följa planen, det behöver inte vara stordåd. Således inga tunga lyft, marklyft och knäböj gick bort och ersattes av andra obehagligheter.

Till exempel såg jag en ledig skivstång och kom på att Malou nån gång satte mig på att göra ett fantastiskt superset bestående av overhead squats och enbensmarklyft med stång. Det räcker alldeles jättebra med en tom skivstång till de övningarna kan jag meddela! Jag fortsatte med utfall med rotation, utfall med viktskiva över huvudet, utfall i sidled och curtsey squats. Varvet runt liksom. Finsk pinne hade en given plats på passet och när jag sen höll på att ta död på mina ben kunde jag inte motstå Maddes patenterade superset av benspark + upphopp. Till slut blev det lite knä/höftstabiliseringsövningar och tåhävningar så var prehaben också i hamn. Jag tippar att träningsvärken gör sig påmind i morgon!

Vidare till jobbet med en takeawayfrukost i högsta hugg och så blev det jobb och jobb - månadsslutet börjar ju närma sig så det finns en del rutinuppgifter att tugga på med mellan allt annat. Sen hade jag pt-kunder inbokade men båda två avbokade i god tid i går så plötsligt hade jag tiiiiid :-) Skyndade mig att boka in en fransförlängning eftersom det var "long overdue", köpte med mig middag hem från stan och landade hemma. Tänkte att jag skulle åka och handla sen men kom på att det var en bra idé att fixa det innan mörkrets inbrott eftersom elcykeln (hur fabulös den än är) har ganska dålig belysning fram och min egen cykel med bra lyse befinner sig hos cykelmannen för vårfix. Snabbrace till Netto alltså och hem igen. Kasta sopor, plocka undan, tömma diskmaskin, packa väska till i morgon.

Inte världens mest komplicerade och planerade torsdag men det räcker gott så. Good enough. Jag har fått gjort ungefär det jag skulle och hunnit med lite återhämtning!


onsdag 22 mars 2017

Du behöver inte förändra världen. Du behöver bara göra lite.

Ibland bygger vi helt oöverstigliga berg för oss själva. Vi sätter målen så högt så vi inte har en chans att nå dem. Vi gör det så oändligt jobbigt för oss att det är lättare att göra ingenting. Visst är det så? Det gäller också för träning. Vi tänker att vi ska åstadkomma fantastiska saker och har vi sen inte energi eller tid just den dagen så struntar vi i träningspasset.

Lite så hade jag det i morse. Det är tio dagar sen jag var på gymmet och tröskeln blir lite högre då, så är det. Att sen kasta sig ut i det tyngsta ryggpasset ever med chins och frivändningar kändes helt ärligt inte superlockande. Så jag bestämde att den här veckan blir det vad det blir. Jag ska ta mig till gymmet som planerat och jag ska följa min sedvanliga split men jag har inga krav på bestämda övningar eller vikter eller ens att tillbringa en viss tid på gymmet. Det ska bara bli av, det räcker så.

Inga krav blev ändå ett bra och genomtänkt pass som tog hänsyn till de viktiga bitarna som behöver fungera. Axelrotationer i prehabsyfte och för att dra igång hjärnan. Latsdrag, liggande rodd, latsdrag i dubbel kabel, omvända kryssdrag. Hela övre rygg fixad liksom. Diagonallyft på balansboll och extra jobb med vänstersidan som inte alltid gör som jag vill. Skalbaggen med stenhårt fokus på inre magmuskler och kontroll. Knä till armbåge på bosubollen - långsamt, kontrollerat. Sist men inte minst plankan med rotationer. Ni ser planen va? Bröstryggen hela vägen, alla vinklar. Sedan diagonaler och rotationer och parera obalanser. Genomtänkt för en löpare. Inte så mycket bodybuilding och tungt, mera teknik och tanke. Som variation är det riktigt bra för mig, det ställer andra mentala krav än de tunga vikterna men jag jobbar ändå igenom det som jag behöver.

Till jobbet då. Där det stod en bil med en kompressor igång ca 2 m från min kontorsstol - visserligen på andra sidan fönstret men det märktes inte, den kunde lika gärna ha stått inne på kontoret. Och där datorn dessutom höll på och hattade med en massa ominstallationer och grejer. Jag stod ut i en timme innan jag kastade mig på cykeln mot Ica för att handla ett par hörlurar för att få en liten egen "ljudtapet" mellan mig och kompressorn. Det räddade dagen! Jag fick undan väldigt mycket under dagen men fick sticka iväg till ett annat rum när jag behövde prata i telefon för det gick inte alls i det oljudet.

Det blev eftermiddag och grabbarna packade ihop så jag fick lugn och ro sista halvtimmen i alla fall och sen cyklade jag hem. Ställde elcykeln och for iväg med den andra till cykelmannen som ska få vårfixa den så välsmord och fin som det bara går - och sen pratade vi lite om årets modeller av elcyklar. För lite sugen är jag ändå på att ha "inbyggd medvind", det kan jag inte neka. Vi får se hur det blir med den saken.

Hem igen. Mat och andningspaus. En stund på yogamattan. Diska undan, packa och förbereda morgondagen och sen te, soffa och mästerkocken på TV. Just breathe. Skulle egentligen ha sysslat med bokföring och fakturering i kväll men den klarar sig nog utan mig till i morgon tänker jag!

tisdag 21 mars 2017

Simma, cykla, springa. Men jag KOMMER ju ingenstans. Eller?

Simning i morse. Kom iväg tidigt (mirakel händer!) och var i bassängen 07.15. Bra där. Fast tydligen var det många andra som hade samma plan i dag för det fylldes på och fylldes på och fylldes på. Ingen lämnade, flera kom till. Köbildning, rusningstrafik, konstiga omkörningar - näej. Efter 35 minuter gav jag mig och klev upp, jag kände att det inte flöt på alls och tänkte att i dag var det verkligen inget att hurra för. Döm om min förvåning när jag hade hunnit med över 1200 m på 35 minuter.... antagligen mest för att jag bara simmade och simmade och inte pausade en enda gång för då kom jag i ofas med trafiken på riktigt. Men det går alltså framåt även om jag tänker att jag inte kommer nånstans, och nästa vecka kanske det går lättare!

Sen fortsatte jag till jobbet som i dag bjöd på utbildning i kvalitetsstyrning och internrevision - ISO9001 alltså. Hey ho. Inte så värst fartfyllt men nödvändigt om jag vill ha mitt intyg på att jag kan det. Men att sitta 8 timmar på skolbänken är verkligen inte min grej, märker jag, det var riktigt tröttsamt att bara sitta och sitta och sitta. Puh.

Vi var klara 16.30 och jag skulle vara på Bulltofta 17.40 med Runacademy. Ahem. Det tar liksom en halvtimme att cykla hem - bara att sätta fart alltså. Snabbt byte till träningströja under jackan och iväg, tack för elcykeln i det läget! Jag var hemma 17.02, det tar ungefär 10 minuter att cykla till Bulltofta vilket gav mig en knapp halvtimme för klädbyte och mellanmål. Det går om man är effektiv. Jag började med att sätta igång mellanmål. Koka vatten till snabbkaffe, värma mjölk, rosta bröd. Medan allt detta pågick kutade jag upp och hämtade rätt kläder så jag kunde byta kläder medan jag gick på toa.... Blanda nescafe i hett vatten, hälla ner det i varm mjölk = en riktig fulvariant på latte men det funkar. Ost på mackorna och hurra, 14 minuter hade jag på mig att sitta ner och äta!

Full fart mot Bulltofta. Där var det tomt men inte så länge, jag tror alla 80 löpare kom på premiärpasset! Vi var i tre rejält stora grupper som jobbade löpteknik. De som tränat med oss förr körde ett eget pass, alla nya fick en noga genomgång av löpteknikens delar och jag fick nöjet att visa med hela kroppen och förklara lite biomekanik. Älsk på det! Sen sprang vi teknikintervaller så det stänkte om det och avslutade med en benutmaning med knäböj och upphopp innan vi joggade ner och stretchade. Jätterolig kväll.

Det här med Runacademy, det ger liksom mer energi än det tar. Visserligen är jag borta i 1½ timme men att få löpcoacha och springa med ett stort glatt gäng innebär att jag kommer hem med ett stort leende och känner mig stark och energisk i stället för trött och sliten! Så det är helt klart ett vinnande koncept för mig. Och även om jag kommer hem med energi så känner jag också att kroppen är komfortabelt trött och det är lugnt i hjärnan, så när jag lägger mig blir det inga problem att somna. Gonatt :-)

måndag 20 mars 2017

Stiltje, utbildning, återhämtning.

Efter onsdagens vårkänslor blev det fullt ös, sen behov av återhämtning och lite stiltje.

Jag var på jobbet redan sju på torsdag morgon för att lämna kontoret 12.30. Studsade in på tåget mot Göteborg med en lunchmacka i högsta hugg och parkerade i en fåtölj i 1 klass med min bok och min lunch. Ankomst Göteborg, leta upp hotell, checka in, byta kläder, kolla karta, vart ska jag egentligen?, och sen ut på stan för en välbehövlig finkaffe innan kvällens aktivitet.

Kvällens aktivitet var utbildning för Fitnesscoachens löparskola. En noggrann genomgång av terminens pass och alla olika övningar som ingår samt hur de ska presenteras. Jag och en bunt coacher till fick en bra "ryggsäck" av Madeleine och nu tror jag att vi är rustade för att leverera en riktigt bra termin till våra deltagare! Efter utbildningen blev det mat och snack och sen letade jag mig tillbaka till hotellrummet igen.

När jag bokade tågbiljetter räknade jag med att behöva jobba fredagen men sen hade jag en semesterdag som jag behövde göra av med så jag tog en ledig dag. Det innebar dock att jag hade bokat första morgontåget 06.40 så jag hann inte med att äta frukost - men en vänlig människa hade packat ihop macka, juice och frukt till mig som jag kompletterade med en stor mugg te på stationen. Sen ingick det frukost i min tågbiljett också vilket jag hade missat så jag kände mig väl omhändertagen! Men hotellfrukost hade ändå varit snäppet bättre....

Däremot innebar tidigt tåg också att jag var hemma strax efter halv tio och hade en ledig fredag framför mig. Jag spenderade den med kattmys, utelunch, lite shopping (latteskedar och sugrör) och en sväng med dammsugaren och så kom Joakim hem mitt på eftermiddagen. Jag var något seg pga lite halvtaskig nattsömn så det blev inte en jättevild kväll ;-)

Lördagen tillbringade jag delvis med att hålla i en möhippa för NMTs räkning och så åt vi lunch på Tommi's Burger Joint efteråt, rekommenderas absolut. Bra käk och kul miljö men blir ännu bättre när det blir mera uteserveringsväder :-D

Söndag kände jag mig lite låg av halsont och lite snor som det dock inte verkar bli nåt mer av. Jag skippade dock långpasset och vi gick en lång promenad vid havet i stället, tog en fika och bara chillade. Kanske behövde jag några återhämtningsdagar? Det kändes i alla fall betydligt bättre i dag!

I dag har jag cyklat till jobbet, jobbat, cyklat hem, bytt kläder, cyklat till Bulltofta och kört en timmes löpcoaching följt av en halvtimmes intervju med Lokaltidningen som vill skriva om löparskolan. Good enough. I morgon blir det fullt ös med morgonsimning, kurs hela dagen och så inleder vi säsongen med Runacademy. Rackarns vad här ska springas i vår alltså :-)

onsdag 15 mars 2017

Det mänskliga i digitalisering - och våren därute!

Onsdag. Annorlunda onsdag. Fast på ett bra sätt!

Jag behövde inte infinna mig på jobbet förrän klockan nio och då ute på vår anläggning i Fosie. Kort transporttid är bra. I dag valde jag att sova lite längre och ha gott om tid på morgonen. Såsa runt i mysbyxor, äta frukost framför tv'n och läsa en stund innan jag såg till att bli duschad och iklädd människokläder.

Haffade en frukostmacka, en kopp te och en juice och hittade en bra plats. Dagens talare var Steven van Belleghem, en legend i kretsar där man pratar om digitalisering, artificiell intelligens och kundfokus. Det är ingenting jag har engagerat mig så mycket i men när jag fick chansen att lyssna på en expert så tog jag den!

Grejen var att han sa ju exakt det som jag också tycker. Att vi måste automatisera och processförbättra det som vi gör VARJE DAG och HELA TIDEN för att kunna lägga resurser på att utveckla, vara kreativa, göra det mer sällsynta, tillföra värde. Och ibland är det jättesvårt för oss som sitter i ett digitalt utvecklat land som Sverige men har ett moderbolag i ett land som inte är lika långt framme! MEN det hindrar givetvis inte att vi hugger tag i de delar som vi själva äger så länge.

En annan grej var ju då att Steven är en rätt fantastisk talare. 2½ timme. Utan pauser. Full fart hela tiden, passion, glädje, humor, inspiration. 200+ personer i publiken och inget trams, alla bara lyssnade och tog in. Great! För den som vill nörda ner sig - googla eller följ länken till hans hemsida däruppe :-)

Sen cyklade jag hem och jobbade från soffan i mysbyxor resten av dagen, loggade ut klockan tre, bytte till löparkläder och sprang i tidernas motvind till Bulltofta. En timmes pass med PT-kund ute i solen och blåsten och så en omväg hem. För det var faktiskt vår därute!

tisdag 14 mars 2017

När ingenting går som planerat

I dag var verkligen en sån dag. Jag hade en tandläkartid inbokad 07.30. Kom till kliniken exakt i tid, ingen där. 07.53 traskar tandläkaren in och hälsar godmorgon - han hade i sitt schema att jag skulle komma klockan 08.00. Tack för den. Dels hade jag kunnat sova en halvtimme längre och dels hade jag kunnat slippa sitta där och ha ångest i en halvtimme innan besöket om alla hade skött sitt jobb.... Hrmf. Men han hittade åtminstone inga hål så jag kom undan lindrigt med ett bokat besök hos tandhygienisten.

Sen cyklade jag vidare till kontoret och hade en högst genomsnittlig dag fram till eftermiddagen då revisorerna var på besök och frågade efter diverse grejer som jag inte hade förberedda eftersom jag inte visste att de skulle ha dem. Resultatet av det var att jag blev kvar på kontoret längre än planerat. Det betydde i sin tur att jag inte hann gå och simma som jag hade tänkt mig för då skulle det bli för stressigt att hinna hem och äta mellanmål innan kvällens pass med Runacademy. Bläh.

Ingen simning betydde då i och för sig att jag kom hem lite tidigare och hann akuthandla på hemvägen så nu finns det ägg och mjölk i kylen igen. Jag hann sitta ner en halvtimme med en macka och en kopp te och även prata av mig med Joakim innan det var dags att byta om och susa mot Bulltofta för att möta resten av ledargänget.

Det var nog ungefär där som det ändå började vända. Löparglädje, spänning inför ny termin och sprillans ny uppsättning kläder och skor. Det blev bara en snabbkoll på prylarna och byte till nya skor och jacka innan vi skulle dra igång. Asfaltskorna var en uppdatering från förra året och de var supersköna att springa i. Uppvärmningsjogg, dynamisk rörlighet, löpskolning, stegringslopp och 2 x 6 x 30 sek intervaller med 30 sek ståvila och 3 min setvila var dagens schema. Ett ganska lagom pass för de som vill testa om de är sugna på att springa med oss! Efter passet kände jag hur axlarna kom ner på plats och mungiporna vände uppåt.

Väl hemma hade jag lite mer tid att kolla mina nya grejer och då upptäckte jag att den ena skon vi har fått är en terrängsko utvecklad i samarbete med ultralöpare. It's a sign. Jag bara måste springa en terrängultra i sommar nu när jag har proffsdojor!

måndag 13 mars 2017

Spring med mig i vår!

Kalendern säger mars och även för dig som väljer att inte springa utomhus på vintern är det väl snart dags att damma av löparskorna och börja kika ut i löpspåret?

Denna vår finns det två möjligheter att springa med mig - två olika upplägg, fast min energi hänger med på alla pass!

Jag är kvar som coach hos Runacademy och vi kör faktiskt igång med ett provapå-pass redan i morgon, den 14 mars - jag och de flesta av mina löpcoachkollegor är där så ni kan träffa oss och så börjar vi passet 18.00. Mötesplatsen är utanför motionsgården på Bulltofta. Mer information om hela vårens planering hittar du här. Hos Runacademy är vi 7 coacher under vårterminen och en ganska stor grupp så du kommer få möjlighet att bli coachad av oss alla.

Dessutom coachar jag också för Fitnesscoachens Löparskola i vår. Vi drar igång vecka 14, det är den 6 april - och så blir det löpning på torsdagar. Nivå 1 (nybörjargrupp) för dig som inte är så löpvan kl. 18 och nivå 2 (för dig som orkar jogga en mil) kl. 19. Här blir det lite mindre grupper än hos Runacademy och så är det jag som ansvarar för samtliga pass. Vill du ha mest av mig är det alltså dessa grupper du ska välja!

Har du frågor så går det bra att maila mig. Vi ses i spåret!

lördag 11 mars 2017

Trött, svettig, genomlycklig - för träningsdagar är de bästa dagarna!

Gerdahallens inspirationsdag. En riktig energiboost blev det! Trött är jag också och har en väska full med rätt sunkiga träningskläder. Men värt det. SÅ värt det. Jag tror faktiskt mina favoritdagar är såna här dagar på konvent och träningsresor där jag bara mosar mig igenom pass efter pass :-)

Jag hade sett till att ha lite extra tid innan bussen gick så jag kunde pipa in på Espresso House och hämta en kaffe innan jag satte mig på bussen. Lite extra lyxig start på dagen och lite koffein är alltid bra att ladda med! Sen skulle jag navigera från bussen till hallen och sen var jag lite småförvirrad när jag kom fram men mötte Tina och fick lite assistans på vägen så jag fick lite bättre koll på läget. Mosa in alla grejer i skåp, hålla dörren stängd och låsa (the way you do...) och sen in i hallen för en kortkort välkomst. Inte alls så pepprad med praktisk info som jag är van vid från Blogger Boot Camp etc så jag kände mig lite o-informerad men jag hade ju Tina att hålla i handen så jag klarade mig ändå ;-)

Första passet var frivändningsworkshop med Elin Bjärkstedt. SHIT vilken bra workshop hon levererade. Vi lyfte inte tungt men vi tekniknördade, bröt ner, satte ihop, fick tips och "nycklar", bröt ner, satte ihop, tränade, tränade mera. Awesome! Sen fortsatte jag hänga med Elin på nästa pass, Hela Havet Stormar, som var det roligaste cirkelpasset nånsin. Vi delades in i 9 grupper, fick ansvar för var sin station där vi fick ett redskap och ett fokus att labba med, och sen hade vi några minuter på oss att hitta på en övning. När vi sen gick igenom cirkeln hade Elin ytterligare en uttänkt övning på varje station. Det innebar att vi körde cirkeln 2 varv med 1 minut per station men bytte övning efter 30 sekunder per station. Passet var fantastiskt roligt, kreativt, utmanande, och eftersom man hade "teamat" ihop med att hitta på och visa en övning så hade vi kvar teamkänslan genom hela passet.

Med ett stort endorfinleende laddade jag om för nästa pass. Flowride - ett Friskis-jympapass. Hur kul kan det vara, tänker du kanske? Men jag gillar verkligen klassisk jympa ibland och i dag valde jag mellan Flowride och Basjympa, Flowride lät snäppet roligare. Och det VAR helt oslagbart. Jympa, helt klart Friskis-signum, men moderniserat. Välmixad och blandad musik, kreativa rörelser, okomplicerad koreografi men hela tiden med glimten i ögat och en dansant känsla. Bra flyt också, sömlöst liksom. Och rätt bra tempo, jag var helt genomsvettig efter passet (en gång till....)

In i omklädningsrummet, gräva fram torra kläder och byta om. Hade hunnit duscha men jag orkade inte, det var så mycket folk (nackdelen med träningskonvent...) så jag nöjde mig med torra kläder innan jag gick och åt min lunch. Sallad såklart, enkelt att fixa till många som äter på olika tider. Dock med en riktigt god surdegsbulle till och så bjöd Engelholmsglass på en liten glasspinne efter maten.

Sedan var det dags att dra igång igen och jag hade för ovanlighetens skull valt ett yogapass. Ett kreativt sådant med fokus på guden Ganesha. Det var kul, men svårt. Jag är ju van vid mina yogavideos och lärare som visar, här fick jag en instruktör som mest gick runt och instruerade verbalt och det är inte alltid jag hänger med på "vinkla om foten till krigare 2" och sånt ;-) Men det var ett bra pass för mig, mycket rotationer och balans, och så världens mysigaste savasana inkl en liten saga på slutet.

Sista passet för dagen var min belöning. Yoga och löpning ute i solen med Vevve. Typisk vinnande kombo. Enkelt och chosefritt pass också - lite dynamisk rörlighet, enkla löpskolningsövningar, uppvärmningsjogg, stegringslopp, 3 omgånger Tabata-intervaller, mera dynamisk rörlighet, hemjogg. Bara springa, inte så mycket hjärna - den perfekta avslutningen på dagen. Svettigt blev det såklart, det var varmare än jag trodde ute också.

Kvickt ombyte, knö ner allting i väskan och rask gång mot bussen som tog mig tillbaka till Malmö och jag cyklade sista biten hem. Hem till Joakim som hade förberett kvällens middag och efter en rätt så välbehövlig dusch (nästan sanering!) för min del så tog vi oss an högrevsburgare i briochebröd, hemslagen aioli och sötpotatispommes. Vila trötta ben i högläge i soffan, Melodifestival, glass och en kopp te. Fundera på vad en orkar göra i morgon, titta på bilder på Instagram och göra fotjympa. Jag längtar redan till nästa träningsresa när jag får ha det så här varje dag :-D

fredag 10 mars 2017

#Friyay - laddningsdag!

Fredag. Välförtjänt efter en tuff torsdag. En fredag med ett lite annorlunda upplägg också.

Jag brukar ju gärna gymma på fredag morgon men valde att hoppa över det i dag för att vara fräsch inför i morgon. Och dagen skulle inte inledas på kontoret som vanligt utan i stället på Mat & Vin i Slottsparken för en förmiddagsworkshop med en bunt kollegor. Det innebar lite presentation, grupparbete och föreläsning, solen sken ute, ankor simmade förbi och vi fick både frukostmackor, nybakat vetebröd och en god högrevsgryta under dagen.

Sedan cyklade jag i härligt solsken till kontoret och jobbade några timmar tills det var dags att cykla hem i samma fina väder. Hem, en sväng med dammsugaren, och sen hann jag inte mer än att sätta mig i soffan innan Joakim kom hem. Veckans storhandling kom också kort efter tack vare Mathem, de är en livräddare ibland. Kvällens gourmetmiddag blev en pizza (man tager: pizza kit + kylskåpsrensning!) och så har jag packat och fixat inför morgondagen.

I morgon ska jag nämligen på Gerdahallens Inspirationsdag! Den brukar krocka med Blogger Boot Camp eller så tycker jag det blir för mycket med två träningsevenemang samma månad. Men Blogger Bootcamp har blivit Sthlm Heartbeat som säkert också är jättekul men innebär ett kvällsevent med tre pass i Stockholm. Och helt ärligt åker jag inte till Stockholm för att träna en kväll - då tar jag hellre en heldag på hemmaplan.

Instruktörs-lineup'en är för övrigt ganska bra men alla pass jag ville gå på låg samtidigt så jag fick prioritera lite. Därför missar jag t ex Moveoo med Jose Nunes och Olympiska lyft - för man kan inte hinna med allt. Jag sätter full fart direkt på morgonen och börjar med Frivändningsworkshop med Elin Bjärkstedt. Fortsätter sen andra passet med Elin - Hela Havet Stormar. Känns lite som hinderbana möter NMT möter skoljympa? Kan förhoppningsvis bli skoj. Sista passet innan lunch blir Friskis nya jympapass "Flowride". Efter lunch har jag bokat in mig på ett yogapass (ja, faktiskt!) och sista passet blir yoga och löpning som jag ser väldigt mycket fram emot. Utomhus, yogauppvärmning, löpning, yogaavslutning - en vinnare. Plus att det är Veronica Jäderlund som håller i passet och jag gillar hennes stil! Om vädret samarbetar kan det bli en fin avslutning på dagen.

Efter det gissar jag att det blir en lugn kväll och jag håller tummarna för att Joakim förbereder middag medan jag är på väg hem från Lund :-) Sen får vi se vad kroppen är inställd på i löpväg på söndag. Men först ser jag fram emot en härlig svettfest med en massa andra träningsglada människor!

torsdag 9 mars 2017

Vardagstriathlon av bara farten.

Det satt långt inne i morse också men nu kände jag igen känslan av "dagen före vilodagen". Det ÄR alltid enormt slitigt den dagen och jag måste jobba för att ta mig iväg. Ändå var det egentligen inga tuffa grejer i dag, bara ett simpass (alltså jag vet att det är mentalt jobbigt men inte så jobbigt fysiskt) och så hade jag en PT-kund bokad för utomhusträning på eftermiddagen.

Jag kom iväg till simningen två minuter senare än tänkt (det är nytt rekord i icke-uppskjutning av avgångstid!) och resultatet var att jag hade nästan 45 minuter på mig i bassängen när jag väl hade duschat och det. I dag räknade jag inte längder utan fokuserade på att simma utan att kolla distans och annat i klockan, bara simma. Första gången jag tittade för att bilda mig en uppfattning om hur långt jag skulle hinna hade jag simmat 875 m. Sen fortsatte jag simma. Kom på nånstans att just då kändes det som att springa, ni vet, när man hittar det där flytet och takten så att det känns som om man bara kan fortsätta i evigheter. Mycket bra!

Klockan närmade sig åtta, jag hade 1325 m avklarade och tyckte att jag fick ändå avsluta med en snygg siffra så det blev 75 m till innan jag gick upp och duschade. Stannade till på Wayne's på väg mot kontoret för latte, frukostfralla och en magiskt god juice på jordgubbe, äpple och ingefära eftersom jag var svinhungrig och inte alls sugen på kvargburken i jobbkylen.

Under förmiddagen dök det in en avbokning från min PT-kund pga sjukdom så jag kunde se fram emot att komma hem lite tidigare. Inte mig emot. Den fabulösa elcykeln var däremot inte riktigt med mig i dag, den fick slut på batteri 2 km hemifrån så det var TUNGT sista biten som innefattar två uppförsbackar. Träningsvärken från gårdagens pass hade dessutom börjat göra sig påmind efter lunch någon gång så jag kände mig lagom pigg i benen när jag kom hem.

Well, jag hade tänkt springa lite intervaller i PT-kundens tempo för att få lite cirkulation i benen och nu blev inte det av. Och jag behövde posta lite grejer. Logiskt nog bytte jag om till löparkläder, småjoggade till postlådan och fortsatte sen springa i lugnt tempo trots tunga ben. 5 km samlade jag ihop bara "runt kvarteret", sällan jättelångt hemifrån så jag kunde korta av sträckan när jag tyckte att det räckte.

Vad är syftet med att springa när jag är så trött, kan man undra? Jo, det är precis så det kommer kännas när jag har sprungit 3-4 mil och har 1-2 mil kvar på typ ett Tjejmarathon eller ett annat 50 km-lopp. Då kommer jag behöva springa på trötta ben. Det här är ett sätt att skapa den känslan utan att jag måste springa i flera timmar först - ett snällare sätt. Så därför gör jag det ibland, det bygger pannben och uthållighet MEN jag tar såklart hänsyn till kroppen och springer inte om det gör ont på riktigt!

Nu är jag redo för vilodag. Dusch, hårinpackning, MAT, te, vila. Cykelbatteriet är laddat igen och i morgon ska jag bara transportera mig till och från jobbet. Jag ska avsluta kvällen med lite mysig musik och lite stretch på yogamattan. Jag tror inte att det gör nån större skillnad för träningsvärken men det känns bra att varva ner på kvällen och jag sover nästan alltid lugnare efter att ha lagt 20 minuter på nedvarvning!

onsdag 8 mars 2017

Det satt långt inne i dag...

Internationella kvinnodagen. Gunåde den som säger grattis.... Jag besparar er resten av den ranten ;-)

Jag valde att fira på mitt eget sätt - med ett benpass efter en lång arbetsdag. Det där benpasset satt verkligen långt inne och var kämpigt och obehagligt på det där sättet som bara benpass kan vara. Jag hade tajmat helt perfekt i dag och klev in i gymmet 15.15 då det i princip var tomt och jag skyndade mig således att haffa böjracket. Vilket irriterade nån snubbe helt enormt när han kom fem minuter senare. Fast han kunde ju ha frågat när jag tänkte vara klar i stället för att cirkla runt racket med jämna mellanrum medan jag tränade. Så det var min lilla kvinnokamp i dag - MITT rack, MIN skivstång.

Knäböj, tunga sådana. Jag körde tre uppvärmningsset på lägre vikter och sen lastade jag på. Det blev femmor de första tre seten, sen bara fyror sista två. Fast tungt och bra. Det tar sig. Marklyft sen och jag vet att de alltid blir extra jobbiga efter knäböj, måste komma ihåg att byta ordning på övningarna ibland! Borde varit femmor, blev fyror. Men tungt. Lite irriterad över det här med att magnesium är förbjudet numera, det ställer verkligen till det med greppet och jag vill INTE börja med dragremmar och skit.

Jag fortsatte plåga mig själv med utfallsgång med fokus på aktivering av rumpan och viktskiva på raka armar över huvudet. Mycket effektivt. Fyra set "finska pinnar" på det. "Krabban" med det tjocka gummibandet tills gluteus medius bad om nåd och så avslutade jag med tåhävningar. Sen bara satt jag på en stepbräda i 2-3 minuter innan jag orkade resa mig och gå in och byta om. Helt slut. Jag tänkte annars att det skulle vara lättare med benpass på eftermiddagen men det vete tusan.... 

Nåja, som tur var så hade jag ju min fabulösa kommunala elcykel att cykla hem på vilket onekligen var något mer komfortabelt än en vanlig cykel. Kom hem, värmde chili con carne och slängde in mig maten. Eventuellt var jag trött för att jag var hungrig? Tyckte annars jag laddade bra innan träningspasset men behövde uppenbarligen "soppa" som Gyula säger.

Egentligen var min plan att cykla bort till Ica och handla men sen började det ösregna så jag kände att jag faktiskt inte alls var sugen på det utan det tar jag i morgon i stället. Det var ändå inte superakut.

I morgon blir det simning vilket jag hoppas känns skönt i mina enormt trötta ben, just nu är jag inte supertaggad men det hjälper nog att sova lite sen!

tisdag 7 mars 2017

Yolo. Om att ta alla chanser.

Ibland bara MÅSTE man. Göra en chansartad planering, tro på att den kommer hålla och få ihop dagen med bravur. Drop every fear, take every chance!

Som i dag t ex. VVS-are inbokad på morgonen, leverans av ny diskmaskin på morgonen - OCH en PT-kund cirka samtidigt. Man ser ju hur det potentiellt kan gå fullständigt åt pipsvängen eller hur det kan bli jättebra. Såhär. Jag släppte in VVS-aren, var redan ombytt, förvarnade om att jag behövde sticka iväg en sväng men lämnade en fullmakt till VVS-aren att godkänna diskmaskinsleveransen och att den inte behövde installeras av den som levererade den utan att jag ville att VVS-aren skulle installera.

VVS-aren stack iväg och hämtade lite grejer, jag väntade kvar en stund och stack sen ut till min PT-kund med alla telefoner på mig och igång - ifall det skulle gå åt pipsvängen. Jag hörde ingenting på hela PT-timmen och när jag kom tillbaka var diskmaskinen på plats. Tydligen hade diskmaskinsleveransen nämligen anlänt precis exakt när VVS-aren kom tillbaka med de grejer han behövde så det hade gått supersmidigt. Hurra!

Jag jobbade tekniskt sett hemifrån resten av förmiddagen sen, när VVS-killen var klar hann jag smita upp och ta en snabbdusch och sen tog jag den fabulösa elcykeln ut till vår kursanläggning för ett lunchmöte och en workshop. Supersmidigt med lite el-assistans alltså, jag är fortfarande rätt nöjd!

Workshopen slutade sedan nästan 1½ timme tidigare än planerat. Hmmm.... what to do med den tiden? Jo, jag snabbade mig hem, satte mig vid datorn och jobbade en timme, bytte om till löparkläder och stack ut strax efter fyra. Backintervaller på schemat. Uppvärmning, 10 x 1 minut i backe med gång ner, nerjogg. Det blir ju lite längre uppvärmning och nedjogg när man har dryga 2 km ut till en bra backe så hela passet tog nog nästan en timme ändå. Fast det gjorde inte så mycket för utsikten var fantastisk och jag fick de sista solstrålarna rätt i ansiktet på väg ner varje gång!
Kom hem, provdiskade diskmaskinen medan jag höll koll på att allt verkligen höll tätt (det gjorde det!), stoppade i mig mat, duschade, yogade. Jag är mycket nöjd med dagen, jag lyckades verkligen få ihop det trots en planering som handlade mycket om tur och samarbete och så var det en extrabonus att jag fick iväg mig ut till backen så pass tidigt att det var ljust fortfarande.

Bara att ladda om för morgondagen alltså :-) Te och fotgympa i soffan är kvällens program!

måndag 6 mars 2017

Chins, frivändningar och medvind!

Måndag. En sån där måndag då Joakim skulle iväg till västra sidan av landet och följaktligen gick upp vid fyrasnåret eller nåt sånt. Somnade jag om ordentligt sen? Nej, inte riktigt, jag halvsov mest. Kände mig inte överdrivet pigg när klockan ringde tjugo i sex alltså. Men - upp, på med träningskläder och överdragsbrallor, frukostgröt, te, konstatera att Joakim hade glömt sin kylväska, packa in alla varor i kyl och frys igen, plocka ihop allting och komma iväg.

Iväg till busshållplatsen, bussbyte, gymmet. Sedvanligt välbesökt på en måndag morgon men det gick ändå rätt bra att hitta flyt tyckte jag. Uppvärmning och sedvanliga axelrotationer i kabelmaskinen för att samla tankarna. Latsdrag för att få fart på ryggen, sedan chins med gummiband och så Malous latsdrag i dubbel kabel. Hittade en ledig skivstång och körde frivändningar fast jag hade tänkt strunta i dem - det var lika bra att få dem gjorda. Diagonallyft på bollen, bollindrag, skalbaggen. Sen roade jag mig lite med en plankvariant med fotryggarna på medicinboll och så lyfter man ut ett ben växelvis, det är vansinnigt svårt men bra för bålstabiliteten och aktivering av utsida höft!

Efter att ha duschat och bytt om styrde jag stegen mot Malmö C. För i dag var det nämligen dagen då jag skulle hämta ut den där elcykeln som Malmö Stad mycket vänligt tänker låna ut till mig i tre veckor. Jag fick en cykel, en laddare och en kort genomgång och sen var det bara att ta sig till jobbet. Redan på den korta sträckan fick jag en liten försmak av känslan av "lite extra tryck i pedalerna". Mycket roligt.

Arbetsdagen bjöd på tre tråkiga saker och den tråkiga delen av ett kul projekt så det var bara att sätta sig och få det gjort. Jag inledde med den tråkiga delen av det kuliga projektet. Jag kan göra planer och skriva strategier och skapa komplicerade Excelark men att transformera all kunskapen till en kort och kärnfull presentation i PowerPoint är inte min starka sida och därför tycker jag det är ganska jobbigt! Hursomhelst sydde jag ihop något hyfsat bra och lät det sedan ligga tills jag hade fått undan de andra tre grejerna som var lite bökiga men helt okej hanterbara, bara tråkiga.

Med de tråkiga grejerna avklarade traskade jag bort till Wayne's och hämtade en finkaffe som fick bli drivmedel till att göra klart PowerPointfesten. Med några timmars distans såg jag plötsligt klarare vilken ordning jag behövde ha och vilka underlag som behövde förberedas för att backa upp presentationen och svara på eventuella frågor. Det blev faktiskt riktigt bra och det sista jag gjorde innan jag gick hem var att paketera allting i ett mail till chefen för genomgång. Mycket nöjd med det!

På min "kaffepromenad" konstaterade jag att jag skulle ha motvind rätt i ansiktet hela vägen hem och att det var råkallt. Mindre nöjd med kylan men mycket nöjd med motvinden för en gångs skull, det perfekta testet för första dagen med elcykel! Det tog en liten stund att få kläm på bästa sättet att använda elmotorn. Som t ex att dra ner till lägsta effektläget på "stökiga" ställen med mycket korsningar och svängar för då blir det lättare att ligga kvar i flödet med vanliga cyklister utan att trampa och bromsa hela tiden, och att dra upp till högsta läget på långa raksträckor och njuta av lite högre fart. Jag kan meddela att motorn slutar trycka på när man rundar 25 km/h så då blir det lite ryckigt. Å andra sidan kommer jag typ aldrig upp i 25 km/h i motvind på vanlig cykel så jag kan leva med det :-D

Det gick lätt och snabbt att komma hem i alla fall och jag var inte hälften så trött som jag brukar vara efter att ha cyklat i blåsväder så jag var rätt nöjd. Passade på att sticka ner med lite sopor i dagsljus innan jag klev i mjukisbyxorna och parkerade på yogamattan tillsammans med Anna en stund innan jag fixade mat. Och så har jag diskat - och diskat, och diskat. Det är inte klokt så mycket "smådisk" man samlar på sig när man inte har en diskmaskin att stoppa in det i! Fast i morgon kommer den nya diskmaskinen så jag har inte så mycket att gnälla om egentligen. Fötter och vader är lite sega efter gårdagen men för övrigt mår jag oförskämt bra!

söndag 5 mars 2017

Race report: Stävie Trail 2017

Ett traillopp i en skog du inte visste fanns....

I Furulund ligger det en pytteliten skogsplätt och där arrangerar Movesome terrängloppet Stävie Trail. Vi var med på premiärloppet 2014, året efter hann vi inte anmäla oss innan platserna tog slut och förra året var jag halt och Joakim ute i fält hela våren ungefär så då var det inte relevant. Men i år var det dags igen!

Stävie Trail bjuder på två distanser: 6,5 och 13 km. Fler kilometer för pengarna gäller såklart så vi valde långa distansen som är två varv på samma bana. Kruxet med Stävie Trail är att de här 6,5 km som bildar ett varv innebär att man springer ungefär ALLA stigar som finns i den lilla skogsplätten i ett himla sicksack- och slingermönster. Det är välsnitslat och avgränsat i svängarna och man passerar varandra ett flertal gånger längs vägen så man hinner vinka till andra löpare. Och så har de himla trevliga funktionärer därute i Furulund som peppar och tjoar och är allmänt härliga <3

Vädret för dagen var inte lika härligt - blåsigt som tusan och några plusgrader, det utlovade regnet höll sig dock undan en stund till. Vi åkte ut, parkerade på anvisad plats, hämtade nummerlappar och gömde oss sedan i bilen för klädbyte och mellanmål tills det var dags att jogga till bajamajakön, köra lite uppvärmning och hitta startfållan. Fyra grupper skulle iväg med tre minuters mellanrum mellan grupperna, Joakim låg i andra gruppen medan jag låg i tredje. Således hejade jag iväg Joakim innan jag själv smet in i startfållan och så var det dags att ta sig iväg.

Första biten går på asfalt innan banan svänger in i den lilla skogen. Givetvis var det fullt ös där från start och jag drog väl också på mer än jag behövde, men sen när vi kom in på de smala stigarna fick man anpassa sig efter varandra för omkörningsmöjligheterna var inte alltid lika bra. Uppåt och neråt, tvära svängar och branta små backar, skog och öppet om vartannat. Första varvet gick bra, jag släppte förbi ett antal löpare eftersom jag inte gillar att ha folk som springer för nära bakom och la fokus på att hitta flyt och springa tekniskt bra.


Varvning och vätska och jag tappade flytet när jag kom ut på asfaltsträckan, jag hade haft det så fint ute i skogen och plötsligt var det asfalt. Trams. Matade på ut i skogen, hamnade bakom nån klunga, inväntade utrymme att dra förbi, blev själv omsprungen... kilometer 7-10 var faktiskt lite stökiga och skiftade vilt i hastighet. Sen fick jag utrymme och hittade flytet igen, fick drivkraft framåt, drog om och förbi, tog rygg, insåg att det gick för långsamt, om och förbi.... När det var 1½ km kvar gjorde jag ytterligare en omkörning och sen blev jag enormt osäker på om jag hade sprungit rätt. Det går i princip inte att springa fel när Anna snitslar men just den biten går på slingriga skogsstigar där man inte ser nån framför sig och jag var helt säker på att jag hade en blå jacka framför mig precis innan.... Givetvis hade jag sprungit rätt och strax ser jag raksträckan in mot mål där Sarah står och hejar för fullt. Full sula in mot mål, hurra!

Jag var rätt så nöjd med min löpning i dag och ännu mer när jag tittade lite på den data pulsklockan hade insamlat. Snittfarten var strax under sexminuterstempo vilket är bra i terräng, löpningen kändes bra hela vägen men jag började bli lite trött i gluteus medius sista biten och de behöver alltså mer kärlek. Hela vägen längs banan stod det funktionärer och hejade fram oss och i mål bjöds det på blåbärssoppa, bulle och Oatly energidryck. Perfekt. Sen var det inte läge att hänga i målfållan alls för regnet började ungefär två minuter efter att jag kom i mål så vi skyndade oss till bilen och tog oss hem! Tack Anna och Sarah för ytterligare ett härligt lopp som start på säsongen, en kan undra vad jag mer ska springa för lopp i år :-D


lördag 4 mars 2017

Lördagsgym med mera, med mera....

Lördag alltså. Välbehövligt. Jag tror jag slocknade redan vid tiosnåret i går kväll och jag sov tungt och gott tills det var dags att gå upp. Joakim vaknade vid sjusnåret och jag masade mig upp för jag tyckte att jag nog hade sovit klart. Han stack iväg till sin grabbfrukost och jag fixade i ordning min egen frulle och satt i soffan och skrotade i mysbyxor. Fast först hade jag satt igång en tvätt för att hinna hänga den under morgonen.

Efter frukost och lite Nyhetsmorgon blev jag rastlös och gick och diskade undan (diskmaskinen är urkopplad i väntan på VVS och ny diskmaskin i veckan), packade i ordning mina träningskläder och sånt. Joakim kom hem och vi gjorde ett gemensamt ryck och hängde tvätt och skrev inköpslista innan vi styrde mot gymmet.

Lugn lördagförmiddag var det där. Med anledning av lopp i antågande i morgon var det inte läge för nåt tyngre benpass så jag fortsatte på samma tema som i går och körde överkropp. I går blev det rätt mycket prehab för att få axlar och bröstrygg på plats så i dag blev det tunga bänkpressar. Jag tvingade mig till att köra med 40 kg och nöjde mig med treor, följde upp med lite tyngre smalbänk. Vidare till smithen för att köra lite tyngre axelpressar än jag klarar med fri stång och så lutade hantelflyes samt gamla klassikern McRaes för axlarna. Joakim uppmanade mig att jobba lite med förövningar till handstående så jag kämpade lite med "kråkan" och sen körde vi ett gemensamt tabata-set med atomic situps. Som "belöning" för allt slit unnade jag mig tre set av "the 21" innan jag stretchade och gick och duschade.

Efter dusch och fix åkte vi till Jägersro Center för att äta lunch och handla det vi behövde. Asiatisk lunch och så en ganska rimlig inköpslista att ta sig igenom även om det var helt hysteriskt mycket folk. Varför?

Ja, och sen hade jag typ en kvart på mig att sitta ner innan jag satte mig på cykeln för Runacademy-ledarträff. Fem taggade tjejer på ett fik, massa löpar- och träningssnack men vi lyckades få ganska bra ordning på terminens pass och planering i alla fall! Totalt blir vi sju ledare så det ska nog räcka till alla :-)

Cykla hem i motvind, handla glass på vägen hem (besvikelse eftersom rätt smaker av rätt märke inte fanns i frysdisken så jag fick välja lämplig ersättare...), laga middag och äta. Sen ägnade vi två timmar åt Joakims hemläxor och jag fick fräscha upp mina antika fysikkunskaper! Räkna kan jag men elläran har verkligen inte fastnat... Festlig lördagskväll här på bygget alltså och det blir väl läggdags i tid också så vi är pigga inför 13 km terräng (lerig sådan tror jag) i morgon. För övrigt kan jag bara meddela att vårt nya köksgolv är sjukt snyggt, barasånivet :-)

fredag 3 mars 2017

TGIF. #friyay. Allt på en gång.

Liv, älskade liv. Vilka berg- och dalbanor det blir ibland. Mest bra men lite överjävligt ibland! Men nu är det fredag och jag har landat i soffan i mysbyxor och är nog i huvudsak nöjd.

Onsdagkväll med späckad att-göra-lista men bra resultat. Torsdag morgon med lite oro i kroppen, flyttade i ordning och fixade det sista och prick halv åtta knackade snickaren på och hivade in en hel hög med golv i hallen. Gomorron! Vi snackade igenom vad som skulle göras, spikade några detaljer och sen ville han jobba och jag kände att det är ju bäst att jag ger mig iväg. Det är alltid lite jobbigt att släppa kontrollen och lämna kvar nån annan i sitt hem och särskilt kanske den här dagen för jag visste att hemma var jag nog inte förrän bortåt halv åtta i bästa fall.....

Jag visste att jag skulle jobba sent, att jag behövde en riktig vilodag i stället för den inte-så-vilsamma-onsdagen och så ösregnade det. Buss alltså och bara en lätt ryggsäck med grejer. Eftersom jag var supertidig (jag hade planerat in gott om tid ifall det skulle bli nån försening eller hända nåt oväntat) parkerade jag på Espresso House med en bok och en lyxfrukost innan jag promenerade sista biten till jobbet.

Det var en helt vanlig jobbdag - efter att ha gjort klart den gick jag till In the Pink vid Centralen där jag mötte upp Tina och Nellie för en fika innan vi fortsatte till föreläsning med Ann-Sofie. En föreläsning om hållbart arbetsliv, och också om hur man kan räkna fram relevanta nyckeltal som man kan använda för att sälja in hälsosatsningar till ledningen. Awesome.

Som påföljd på detta var det helt, alldeles omöjligt att komma till ro i går kväll. Det bara snurrade i huvudet. Jag borde ha rullat ut yogamattan men hittade inget bra utrymme - alla möbler inknökade i vardagsrummet, köket med bara ett halvt golv, dammigt och dant överallt. Jag var enormt trött och borde ha somnat omgående men hjärnan var på högvarv och det blev aldrig riktigt bra fast jag körde en liten insomningsmeditation från Yogobe.

Givetvis vaknade jag redan vid femsnåret, låg och vred och vände på mig en stund men gick sedan upp, åt frukost delvis framför nyhetsmorgon och tog mig iväg till gymmet. Det var lika bra. Inte för att göra stordåd, bara för att jobba igång kroppen, hitta lite energi och kanske få rätsida på den där högeraxeln som plötsligt inte riktigt kändes som om den var med mig. Jag misstänker min ovana med att kånka träningsväskan på höger axel....

Det blev rörlighet för axlar och övre rygg och axelrotationer som uppvärmning. Latsdrag, omvända kryssdrag och liggande pullovers på boll. Jag fyllde på med smala armhävningar på bosu och så supersettade jag lite tricepspressar och bicepscurls som avslut. Det räckte i dag. Dusch och fix och mot jobbet för först frukost och sen ett räknemarathon av sällan skådat slag när jag kastade mig över det arbetshälsoekonomiska analysverktyget som Ann-Sofie presenterade i går! Förmiddagen avslutades med utvecklingssamtal (mycket positivt sådant) och sen blev det lunch, lunchpromenad, finkaffe.

Jag avslutade lite grejer och styrde kursen mot gymmet igen för kompisträning med H. Mest för att hon skulle få lite tips om hur hon ska ta sig vidare i sin träning så det blev lättare teknikträning för min del när jag demonstrerade och korrigerade medan hon nog hade ett tyngre jobb. Vi avslutade passet med en omgång "fredagsmys" à la Gyula: 21-15-9 på kettlebellsvingar och burpees. Jag tvingade mig själv att köra med 16 kg för att kolla av status eftersom jag inte har kört explosivt på länge men sprungit en del och tränat frivändningar. Gick i mål på 4:55 vilket var nytt pers på just den workouten, hurra :-D Svettiga och skakiga gick vi in och drog på oss överdragskläder och sen cyklade jag hem och mötte Joakim och ett nytt fint färdigt köksgolv. Nu är det bara diskmaskinen och VVS kvar nästa vecka, sen är köket klart.

Eller - det där med renovering blir ju aldrig klart och nu börjar jag dels bli sugen på att måla om trappan och dels måste vi göra nåt med vardagsrumsgolvet men det blir nog först när vi har lite längre ledighet. Tills vidare pågår förberedelser. Städa i bokhyllan kan en ju alltid börja med ;-)

Dusch, rena kläder, mjuka mysbyxor, mat i magen och ett glas vin passade perfekt som avrundning på den här fredagen och den här veckan. Upp och ner. Avspänt och hektiskt om vartannat, "mycket i huvudet" och ibland "mycket i kroppen". Sömnen blir onekligen lite lidande när det är för mycket som stökar i skallen och jag ser fram emot helg, lugn och avspänd nattsömn och tillsammanstid.

onsdag 1 mars 2017

Inte den mest vilsamma vilodagen kanske

Det mest vilsamma med den här vilodagen var 1) jag kunde sova lite längre i morse och 2) jag fick en avbokning på dagens sista PT-pass så jag kom hem tidigare. Annars har det varit rätt så fullt ös!

"Sovmorgon" till kvart över sex i morse, dusch hemma, rena cykelkläder på och kontorskläder i väskan. Frukost, lite kattmys, te (åh älskade frukost-te!), plocka ihop mig och komma iväg. Cykeltur i smågrisigt småregn sådär som det tydligen måste vara ibland, landa på jobbet. Byta om och ta ett samtal från snickaren som ska lägga golv mitt i alltihop, jag var sådär förberedd på det men lyckades mota bort fnissanfallet och diskutera det som behövde diskuteras.

Parkera framför skrivbordet, få undan allt som fastnade i seg IT i går. Yay. Det är inte jätteofta som jag är klar med hela månadsbokslutet första dagen i ny månad men den här gången gick det vägen minsann! Hurra för mig! Det behövdes också eftersom resten av veckan och nästa vecka är ganska så fulla med deadlines och andra måsten.

Stack iväg från kontoret en sväng på lunchen och åt finlunch med en gammal kollega och pratade om allt mellan himmel och jord. Guldkant på en vanlig sketen onsdag, en solklar vinnare.

Eftermiddag på kontoret, inte ett enda möte i dag och tack och lov för det, sedan ombyte och cykel till Bulltofta för att köra utomhus-PT. Solen sken till och med på oss där vi asade runt i kossabacken, ännu en vardagsvinst! Eftersom jag bara hade ett pass stack jag direkt till affären och handlade. När en redan har en full träningsväska på pakethållaren är knepet att en kan handla bara exakt så mycket som ryms i en plastkasse för den ryms i cykelkorgen - plus ett paket toarullar som verkligen behövdes och kan spännas fast ovanpå träningsväskan med ett gummiband. Jag lyckades!

Kom hem, ringde Joakim för peptalk, skrev en att-göra-lista och satte igång. För eftersom snickaren kommer i morgon och ska greja med köksgolv så behövde jag förbereda lite! Många småpunkter på listan för nöjet att få pricka av efter hand och en timer på 30 minuter, efter det matpaus. Köööör! Plocka undan, flytta bort, tömma, fixa, kasta sopor, diska undan..... hej hopp, en halvtimme hade gått, värma mat, äta, fortsätta en stund till. Nöjd med min insats kunde jag landa framför Sveriges Mästerkock med te, Delicatos nya variant på chokladboll med mörk choklad, kola och havssalt (gott tyckte jag!) och nån katt emellanåt när de inte hade annat för sig. We are ready to roll. Fast vilodag? Nja på den :-D